- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Belorusija pregovara o kupovini ruskih sistema S-400

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Belorusija planira nabavku ruskog naoružanja u vrednosti od više od milijardu dolara, a razmatra se i mogućnost isporuke protivvazdušnih sistema S-400, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi agencija BelTA.
„Vodimo pregovore i planiramo isporuke S-400“, rekao je Lukašenko.
Beloruski lider je dodao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin na razgovorima u Moskvi saopštio o savremenijim ruskim sistemima S-500.
„Veoma efikasan sistem, mislim da je već je prošao testove i sprema se da se uvede u naoružanje. Takođe sam ga još jednom podsetio na S-400 i rekao mu gde želimo da rasporedimo te sisteme“, rekao je Lukašenko.
Prema Lukašenkovim rečima, na nedavnom sastanku u Kremlju sa predsednikom Rusije velika pažnja bila je posvećena pitanjima odbrane i bezbednosti.
„Sada je sistemima S-300 potpuno prekriven zapadni pravac Belorusije. Ali dodali smo i južni pravac“, rekao je beloruski lider.
Kako prenosi agencija, beloruski lider je saopštio da je sa Rusijom dogovoren spisak naoružanja koje će biti isporučeno Minsku do 2025. godine u vrednosti od više od milijardu dolara.

Zapadne sankcije

Lukašenko je istakao da će se Belorusija uzdržati od kontakata sa Zapadom sve dok ne budu ukinute sankcije.
"Dok se ne ukinu ove bezumne sankcije i (ne prestane) ponižavanje našeg naroda nećemo razgovarati s njima“, rekao je Lukašenko na poligonu Obuz-Lesnovski, gde je prati deo zajedničkih strateških vojnih vežbi oružanih snaga Belorusije i Rusije „Zapad 2021“.
Lukašenko je naveo da je predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na Belorusiju kako bi se promenila politika beloruskog rukovodstva.
„To je neozbiljno ponašanje“, prokomentarisao je Lukašenko.
Beloruski predsednik takođe je najavio da će njegov ruski kolega Vladimir Putin doći u Belorusiju u oktobru na samit Zajednice nezavisnih država.
„Sastaću se sa ruskim predsednikom više puta. Pre Vrhovnog državnog saveta on će doputovati (u Minsk), 15. oktobra biće samit ZND, razgovaraćemo o konkretnim stvarima“, precizirao je Lukašenko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala