- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan na oprezu: Primećena podmornica, veruje se da je iz Kine

© AP Photo / Xinhua, Zha Chunming, FileKineska podmornica
Kineska podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u vodama u blizini južnih ostrva primetilo podmornicu za koju se veruje da je iz Kine, javlja Rojters.
Japanska mornarica je u petak identifikovala podmorsko plovilo kako se kreće severozapadno od teritorijalnih voda u blizini ostrva Amami Ošima, koja pripadaju prefekturi Kagošima, dodalo je ministarstvo.
U blizini je primećen i kineski razarač.
Tokio se žalio na brojne upade kineskih brodova u japanske teritorijalne vode oko spornih ostrva prethodnih godina, a Kina je neretko reagovala oštro na američke brodove koji su prolazili kroz ostrva u Južnom kineskom moru, što je Vašington nazivao „slobodom plovidbe“.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, tokom posete Vijetnamu, rekao je da bi dve zemlje trebalo da se suzdrže od unilateralnih akcija u Južnom kineskom moru, koje bi mogle da zakomplikuju i povećaju nesporazume.
Japanske pomorski odbrambene snage su saopštile da su identifikovale plovila u zoni pripravnosti, koja je van teritorijalnih voda Japana, ali u kojoj plovila moraju da se predstave.
Ministar odbrane Nobuo Kiši naložio je njegovom osoblju da „sakupi informacije i ostane na oprezu“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.
Kineski brod - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Kineski brodovi uplovili u teritorijalne vode Japana u blizini spornih ostrva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala