- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki časopis naveo prednosti novog „suhoja“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Oprema i konkurentna vrednost novog ruskog lakog taktičkog aviona Su-75 „Šah-mat“ omogućiće mu da zaobiđe strane proizvođače, smatra kolumnista časopisa „Nešenal interest“ Mark Episkopos.
Ruski nevidljivi lovac pete generacije može da razvije brzinu do 1.900 kilometara na čas, a njegov borbeni radijus iznosi tri hiljade kilometara, napominje autor.
On ističe da je Su-75 opremljen motorom „druge faze“ i može se pohvaliti savremenom staklenom kabinom čiji je raspored sličan kao kod lovca Su-57.
Kao još jednu prednost stručnjak izdvaja nosivost aviona koja je veća od sedam tona i sposobnost da nosi univerzalno naoružanje koje uključuje rakete srednjeg i kratkog dometa RVV-MD i RVV-SD, rakete tipa vazduh-zemlja iz porodice „Grom“, veliki broj navođenih i nevođenih bombi itd.
U tekstu se napominje i da će uz minimalne troškove od 25-30 miliona dolara Su-75 „Šah-mat“ predstavljati konkurenciju švedskom višenamenskom lovcu „JAS-39 Gripen“ i francuskom „Rafalu“.
Prototip nove pete generacije Su-75 prvi put je predstavljen na Moskovskom međunarodnom vazduhoplovno-svemirskom salonu. Lovac je prvenstveno predviđen za izvoz u zemlje Bliskog istoka, Azije, Severne Afrike i Latinske Amerike. Prvi let planiran je za 2023. godinu, a serijska proizvodnja za 2025.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala