Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zaseda Krizni štab: Dve teme na stolu zbog velikog broja zaraženih

© Sputnik / Lola ĐorđevićDr Predrag Kon i Dr Branislav Tiodorović
Dr Predrag Kon i Dr Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, na kojoj je biti analizirana epidemiološka situacija u zemlji, počela je danas oko 14 sati. Prema najavama članova Kriznog štaba, dve teme biće na stolu na današnjoj sednici - uvođenje kovid propusnica i škole.
Premijerka Ana Brnabić izjavila je jutros da će se na popodnevnoj sednici Kriznog štaba razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i velikom rastu broja novozaraženih, ali i navela da se ne može razgovarati o uvođenju mera kakve su bile pre nabavke vakcine i omogućene imunizacije za sve.
Brnabićeva je rekla i da će se ona lično obratiti posle sednice Kriznog štaba, kao i da je važno da škole nastave da rade.
„Juče smo prešli brojku od 6.000 zaraženih u jednom danu, tako da ćemo razgovarati o tome i nakon sednice ću se ja obratiti medijima. Videćemo da li i šta možemo da uradimo“, rekla je premijerka za TV Pink, prenosi Tanjug.
Ona je ukazala da je država uradila sve što je mogla, mnogo više, kaže, od drugih zemalja u borbi protiv korone.
„Izgradili smo, paralelno sa borbom protiv virusa, tri nove kovid bolnice, sa više od 2.000 kreveta za kovid pacijente, nabavili najmoderniju opremu, obezbedili najbolju negu za građane. Prvi smo nabavili vakcine u kontinentalnoj Evropi, drugi posle Velike Britanije, imamo četiri vrste cepiva, uskoro stiže i ’Moderna‘, imamo dovoljno vakcina, jedni smo od prvih izašli sa jasnim protokolom za treću dozu, imamo jednostavnu prijavu za vakcinaciju, sve lekove smo nabavili…“, nabrojala je premijerka.
Zato je istakla da se danas ne može govoriti o merama koje su važile kada nije bilo vakcinacije.
„Postoji nešto što je odgovornost ljudi i zato još jednom zovem sve da se vakcinišu i zaštite sebe, svoje bližnje, celo društvo“, rekla je ona.
Iznela je podatak da je do sada vakcinisano 52,2 odsto punoletnog stanovništva, što nije dovoljno.
„Znali smo da će brojevi rasti. Važna je vakcinacija. Vakcinisani takođe mogu da se zaraze, ali je lakša klinička slika. Hospitalizacija je sada niža nego u prethodnim talasima, ali opet su to visoki brojevi. Razgovaraćemo o svemu. Najvažnije je da se škole nastave“, rekla je Brnabić.

Kovid-pasoši jedna od tema

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je gostujući na TV Prva rekao da je da svi savetuju nove mere, a kada pogledate da su na snazi vrlo jasne mere.
„Ono što ja tražim je oštra kontrola strogih mera. Unutra maska i distanca, spolja ne mora maska ali distanca od metar i po, dva. Bilo je u tržnim centrima dosta dobro jedno vreme, kovid redari su to kontrolisali“, dodao je. "

„Kovid pasoši će biti jedna od tema, po čemu je to diskriminacija? Ovo govorim sa stanovišta medicinskog dela, mi na tome insistiramo već neko vreme“, rekao je Tiodorović.

On je istakao i će se sigurno govoriti o školama i da će Krizni štab to da analizira. Na pitanje da li će preporuka da bude da sva deca pređu na onlajn nastavu, doktor je odgovorio da ne mora da bude tako.
„Tu mora da bude selektivno sprovođenje, ja se za to zalažem“, rekao je.
Krizni štab zaseda u subotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala