Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpske zanatlije odlaze u inostranstvo, a stižu nam Turci, Indijci, Pakistanci, Vijetnamci…

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja stambene zgrade
Izgradnja stambene zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
U Srbiji je sve više radnika s Istoka. Dolaze iz Turske, Indije i Pakistana, a našim poslodavcima agencije koje posreduju u zapošljavanju nude čak i radnu snagu iz Vijetnama i sa Filipina. Ne izostaju ni zanatlije iz regiona: Makedonije, Bosne, Rumunije i Bugarske. Tako je zbog malih plata, virusa korona i lošeg odnosa prema radnicima.
U potrazi za boljom platom i uslovima rada, domaći radnici otišli su u inostranstvo. Nedostatak domaće radne snage možda se najbolje ogleda u građevinarstvu i ugostiteljstvu, gde je sve više stranaca koji pristaju da rade za manje novca, ali ne pružaju adekvatan kvalitet rada.

Radnici s Istoka u Srbiji

U srpskom građevinarstvu zvanično trenutno ima oko 13.000 stranih radnika. Najviše njih radi u Beogradu, na Zlatiboru i Kopaoniku. Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić za „Sputnjik“ kaže da je inostranih radnika bar duplo više, kada se ubroje i oni koji rade „na crno“. Mesečno su plaćeni od 300 do 350 evra.
„Daleko su oni jeftiniji, ali to nije kvalitet. To su više pomoćni radnici, fizički, priučena radna snaga. Od njih nema kvaliteta. Nama treba kvalitetnih ljudi. Tehnologija je napredovala. Drugo, nemaju oni radne navike kao naši ljudi. On kad neće da radi, beži. Pobegnu, ne možeš da ih nađeš“, predočava Rodić.
Rodić podvlači da je kvalitet radne snage u građevinarstvu veoma loš. Fale dobri rukovaoci mašina, poslovođe i inženjeri, kako kaže, a taj problem više ne može da se rešava u bliskoj budućnosti, već u narednim decenijama, jer je za stvaranje dobrog radnika, poslovođe ili inženjera potrebno vreme.
„Ne može jeftina radna snaga da bude kvalitetna. Ono što vredi, to se plaća. Dokle god privatni preduzimači budu smatrali da je radnik trošak, a ne ekonomska potreba, da bez njega ne može da se radi, tu nema sreće. Ljudi su nesigurni, neće niko da radi dva, tri meseca, pa posle da se nađe na ulici. Tamo gde im je sigurno, svi su otišli, a hvala Bogu, u Evropi je velika kriza zanatske elite, imaju posla i dobre plate. I to ne samo građevinci“, ističe Rodić.
On ukazuje na to da u Srbiji trenutno ima 122.000 građevinskih radnika i napominje da ih je nekada toliko bilo samo u Beogradu, kao i da ih je širom zemlje bilo i do 400.000.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaFale dobri rukovaoci mašina, poslovođe i inženjeri.
Radnici tokom postavljanja cevi za vodovod Bešterek Zujski prema Simferopolju na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Fale dobri rukovaoci mašina, poslovođe i inženjeri.

Nedostatak radne snage

Stanje nije dobro ni u hotelijerstvu. Predsednik Udruženja hotelijera i restoratera „HORES“ Georgi Genov predočava da većina ugostitelja još ne uvozi radnu snagu iz inostranstva, ali ističe da toj industriji fali gotovo 20.000 kvalitetnih radnika.

„Nama može da dođe neko i da prihvati primanja koja su sada kod nas, ali ako dođe s porodicom, onda već postaje socijalni slučaj, pa je na teretu države. Jedino nam preostaje da maksimalno pokušamo da stvorimo našu radnu snagu, da prekvalifikujemo postojeće zaposlene“, napominje Genov.

Nedostatak radne snage u ugostiteljstvu nastao je nakon što su domaći radnici promenili delatnost ili otišli da rade u inostranstvo zbog smanjenja plata u sektoru, koje je nastupilo usled umanjenja obima posla zbog pandemije virusa korona.
„Oni su primali minimalac skoro godinu dana. Jesu dali i poslodavci i država, ali činjenica je da ne može da se preživi u svakom slučaju. Leto smo pokrili sa studentima i učenicima koji su radili po hotelima u Srbiji, ali sada nastupa septembar kada se nadamo da će se vratiti sezonska radna snaga koja je otišla na Zapad. Do sada smo imali problem kvalitetne radne snage, a sad imamo problem radne snage uopšte, i u kafićima i u restoranima i u hotelima, celokupnoj ugostiteljskoj industriji“, naglašava Genov.
Čak i sa sezonskim radnicima, ugostitelji će biti „pokriveni“ samo do proleća, kada se očekuje da će problem nedostatka radne snage ponovo pokucati na vrata.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Vučić: Nema dovoljno radnika, zato uvozimo radnu snagu
Devojka na aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Srbi najviše žele da žive i rade u Zapadnoj Evropi
Berba jabuka - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Potraga za sezoncima, bolji uslovi mame ih u – EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala