- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija podigla spomenik Aleksandru Nevskom na Čudskom jezeru

© POOL / Uđi u bazu fotografijaOtvaranje spomenika Aleksandru Nevskom i njegovoj družini na Čudskom jezeru
Otvaranje spomenika Aleksandru Nevskom i njegovoj družini na Čudskom jezeru - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Na Čudskom jezeru, gde se 1242. godine održala čuvena „Bitka na ledu“ u kojoj je novgorodska vojska na čelu sa Aleksandrom Nevskim potukla Tevtonske vitezove, otvoren je memorijalni kompleks „Aleksandar Nevski sa družinom“.
Ceremoniji otvaranja spomenika prisustvovali su, između ostalog, i ruski predsednik Vladimir Putin i patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.
Putin je tom prilikom izjavio da je pobeda nad Tevtonskim vitezovima pokazala Zapadu i Istoku da snaga tadašnje Rusije, uprkos izuzetno teškim trenucima u njenoj istoriji, nije slomljena.
„Danas otvaramo ovaj veličanstveni kompleks u čast zaštitnicima ruske zemlje. Ovde na Čudskom jezeru je Aleksandar Nevski sa svojom družinom skršio okupatore, odbranio Novgorod i Pskov, zapravo celu drevnu Rusiju. Ta pobeda je jedan od simbola vojne slave Rusije“, kazao je.
Kako je naveo, ruski narod duboko poštuje Aleksandra Nevskog, a to poštovanje se prenosi sa kolena na koleno.
„Cela naša otadžbina ga pamti kao talentovanog komandanta i diplomatu, ali i kao branioca vere i tradicije svog kraja, svog naroda“, dodao je.

„Skršili su Šveđane na Nevi, izbacili okupatore iz Koporja i pobedili u bici na Čudskom jezeru. Ta pobeda je bila presudna jer je zaustavila neprijatelja i pokazala Zapadu i Istoku da Rusija nije bila slomljena i da u njoj ima ljudi koji su spremni na sve“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala