- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Priče iz „Đavoljeg teftera“ I Orbita kulture

Pratite nas
O čemu govori drugi roman mlade književnice Tajane Poterjahin „Đavolji tefter“ iz troknjižja „Varoška legenda“,objavljen je ove godine, gotovo istovremeno sa ponovnim izdanjem prvog romana iz ove trilogije – „Prvi sneg“?
Kako je nastala priča koja se odigrava u Kraljevu u poslednjoj deceniji 19. veka, sa elementima ljubavnih romana, trilera, i fantastičnog realizma – za „Orbitu kulture“ otkriva autorka Tajana Poterjahin, etnolog i antropolog po zanimanju.
Kakvi su bili putevi kojima se kretao Jovan Dučić, od rodnog Trebinja, preko velikih evropskih centara i SAD, sve do povratka njegovih posmrtnih ostataka u postojbinu – a o čemu govori izložba „Jovan Dučić – Traganje za novim“ otvorena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti kojom se obeležava 150 godina od rođenja velikog srpskog pesnika, pisca i diplomate – govori autorka izložbe prof. dr Zlata Bojović.
U kakvoj su vezi popularne „španske serije“, fenomen koji je obeležio našu stvarnost tokom devedesetih godina i život mladića koji je kao dete s roditeljima iz Srbije emigrirao u Španiju, otkriva Filip Martinović, scenarista i reditelj dokumentarnog filma „Telenovela – sivo u koloru“ koji se premijerno prikazuje na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldoks“.
O naučnom skupu posvećenom živom klasiku Dragoslavu Mihailoviću, o novom čitanju dela koja su svojevremeno izazvala revoluciju u srpskoj književnosti, unoseći u nju duh novog modernizma – razgovaramo sa Bojanom Jovićem, direktorom Instituta za književnost koji je i organizovao skup i sa Markom Avramovićem, jednim od njegovih učesnika.
Čime je sve Đorđe Lobačev, sin carskog konzula, rođen u Skadru, poliglota koji je posle smrti roditelja odrastao u sirotištu, zadužio srpsku umetnost? Zbog čega su njegovi stripovi sa slovenskim junacima kao superherojima osvojili evropsku i svetsku publiku – saznajemo iz monografije „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ čiji je priređivač gost „Orbite kulture“ Zoran Stefanović.
Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati, kao i na našem kanalu na Jutjubu.
Priče iz „Đavoljeg teftera“ I Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala