- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministar policije: Na Cetinju je mogao da izbije oružani sukob, Krivokapić mi je tražio ostavku

© Sputnik / Radoje PantovićPolicija na ulazu u Cetinje
Policija na ulazu u Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Na Cetinju je tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija moglo da dođe do upotrebe oružja s mogućim prelivanjem nemira na ostatak Crne Gore i to su bile procene Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, rekao je crnogorski ministar policije Sergej Sekulović.
Sekulović je potvrdio da je premijer Zdravko Krivokapić noć uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija tražio njegovu ostavku, kao i ostavku direktora Uprave policije Zorana Brđanina.
Sekulović je u intervjuu Vijestima rekao da je u jednom momentu ponudio ostavku u slučaju da neko od pomoćnika direktora Uprave policije, kojima je bilo ponuđeno da budu novi direktori, preuzme funkciju, a to je podrazumevalo ostavku Brđanina, koju je on nudio.
„Međutim, svi pomoćnici direktora Uprave policije odbili su da budu novi direktori, pa samim tim nije bilo potrebe da dajem ostavku jer je Brđanin ostao na funkciji“, dodao je Sekulović.
Ministar policije navodi da je „akcija na Cetinju dokazala da je Crna Gora ozbiljnija država nego što su mnogi mislili“.
Ministar policije, na pitanje da li je neko, osim dvojice službenika Avio-helikopterske jedinice MUP-a, odbio 5. septembra da izvrši naređenja, kaže da oni nisu policijski službenici i da njihov helikopter nije ispunjavao uslove za planiranu akciju.

„To je helikopterska jedinica za zaštitu i spasavanje u potpuno drugim okolnostima, a ne za borbena dejstva... Ti piloti nemaju policijska ovlašćenja. Taj helikopter nije ni bio namenjen da bude prevozno sredstvo, nego više kao sredstvo distrakcije, ometanja i skretanja pažnje. Argumenti koje su izneli piloti imaju svoju logičku matricu. Činjenica je da su oni odbili naređenje, odnosno da postupe po instrukcijama nadređenih. Nek nadležna komisija utvrdi pravo stanje stvari i donese odluku“, kaže Sekulović.

On tvrdi da nije bilo prelaska policije na stranu demonstranata, te da je „napravljena greška što nije određen pritvor Veselinu Veljoviću“, bivšem direktoru policije i sadašnjem savetniku predsednika Mila Đukanovića zbog njegove uloge u neredima.
Kada su u pitanju snimci na kojima se čuje pucnjava iz vatrenog oružja tokom protesta na Cetinju, zbog čega je tužilaštvo pokrenulo istragu, Sekulović kaže da su nađene čaure.
Dodaje i da su procene Uprave policije i ANB-a ukazivale „na ozbiljnu opasnost“ i da će „javnost - kako kroz policijsko-tužilački postupak, tako kroz određene naše izveštaje - biti upoznata o svim saznanjima koje imamo“.
Sekulović objašnjava i da su demonstranti bili organizovani, snabdeveni gas maskama, „što ukazuje na ozbiljnost namere da dođe do određenog sukoba s policijom“.
Upotreba policijske sile na Cetinju bila je srazmerna situaciji, kaže ministar policije.
Na pitanje ko je naredio hapšenje Veselina Veljovića, Sekulović kaže da „policija ima operativnu nezavisnost, što znači da naredbe policiji može da izda samo direktor Uprave policije“.
„Niko van policije to ne može da uradi - nikakav političar ili funkcioner ne može da izdaje operativna naređenja“, tvrdi Sekulović.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Krivokapić obelodanio: U 4.20 ujutro sam rekao - ja idem sa patrijarhom i mitropolitom na Cetinje
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
REGION
Dritan Abazović: Ako bude novi ministar policije, biće i novi izbori
Konferencija za štampu Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
„Treba da odgovaraju za zaveru“: Medojević traži razrešenje ministra i direktora policije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala