Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vlada Crne Gore: Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa srpske policije prema Krivokapićevoj deci

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Iz Vlade Crne Gore reagovali su zbog odnosa policije Republike Srbije prema porodici premijera Zdravka Krivokapića nakon što si crnogorski mediji objavili su da je srpska policija u Beogradu repetirala pištolj na sina premijera Krivokapića i člana njegovog obezbeđenja.
Saopštenje Vlade prenosimo integralno.
Obaveštavamo javnost da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri premijera Krivokapića. U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik UP Crne Gore.
Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.
Deca i unuci premijera Krivokapića, iz bezbednosnih razloga, već tokom noći iz Beograda su doputovali u Crnu Goru.
Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa policije Republike Srbije prema deci crnogorskog premijera, posebno imajući u vidu da su zbog sličnih neprijatnosti kćerke premijera Krivokapića već jednom morale napustiti Beograd.
Sve dalje aktivnosti povodom ovog slučaja će preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore“, navodi se u reagovanju Vlade Crne Gore.
Podgoričke „Vijesti“ objavile su, pozivajući se na izvor iz Krivokapićeve porodice, da su sin crnogorskog premijer i član obezbeđena pretresani zbog navodne dojave da su naoružani. Iz porodice su tom mediju rekli i da je oružje koje poseduje obezbeđenje uredno prijavljeno zvaničnim organima Srbije.
Po zakonu, Krivokapićeva deca su štićene ličnosti i to se odnosi i na boravak van državnih granica Crne Gore.
Objavljen je i snimak dela situacije, na kome se vidi kako Krivokapićeva ćerka Jelena protestuje zbog ponašanja policije.
Ćerke Krivokapića, Jelena i Milena Krivokapić su krajem juna nakon hajke koja u tabloidima rekle da se ne osećaju bezbedno u Srbiji, te da je njihova porodica „izložena nezapamćenom medijskom linču“.
Nakon što su napustile Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Krivokapićeve ćerke da dođu u Srbiju i poručio im da su dobrodošle da žive tamo.

Oglasio se i MUP Srbije: Policija postupala profesionalno

Na pisanje „Vijesti“ o incidentu čiji je akter bio sin Zdravka Krivokapića, MUP Srbije je reagovao saopštenjem da se radi o „lažnim navodima da je srpska policija navodno maltretirala sina Krivokapića“.
Policija je i u ovom slučaju postupala profesionalno i u skladu sa zakonom obavila sve neophodne provere uz puno poštovanje dostojanstva vozača i putnika u vozilu, saopštava MUP.
„Prilikom zaustavljanja i kontrole vozila sa civilnim crnogorskim registarskim oznakama u kome su se nalazili M. K, sin crnogorskog premijera, i B. D, član njegovog obezbeđenja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihovog ličnog dostojanstva“, navodi MUP.
Policija je objasnila i kako je došlo do incidenta.
„Postupajući po prijavi na sistem 192 da je primećeno lice koje ima pištolj i da se udaljilo vozilom „mercedes“ ka Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbiljna služba, brzo je locirala vozilo i bezbedno ga zaustavila“, saopštava MUP.
Kako se dodaje u saopštenju, „postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije su štiteći, na prvom mestu bezbednost svojih pripadnika, izvršili kontrolu i legitimisanje lica. Nakon izvršenih provera policija se udaljila i ostavila im lično naoružanje“.
Na osnovu svih iznetih činjenica za očekivati je da bi svaka odgovorna policija, koja postupa u skladu sa zakonom, izvršila proveru i utvrdila ko su lica koja poseduju oružje, što bi verujemo da je obrnuta situacija učinila i crnogorska policija, kažu iz MUP-a Srbije.
„Ističemo da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko obezbeđenje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili. Takođe, očekujemo od naših, ali i stranih državljana da na pristojno ponašanje policijskih službenika odgovore na isti način i da ne zloupotrebljavaju policiju za svoje dnevnopolitičke potrebe“, piše u saopštenju MUP-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala