- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Glavna briga tzv. pravoslavne crkve u Ukrajini – oteti imovinu kanonske crkve, iza stoje SAD

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Glavna briga tzv. „Pravoslavne crkve Ukrajine“ (PCU) jeste da otme imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, a iza tih aktivnosti stoje Sjedinjene Države, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Koliko su ozbiljne i osnovane izjave o tome da je cilj Amerikanca da potkopaju pozicije pravoslavlja? Mi to znamo i oni to baš i ne kriju“, rekao je Lavrov na forumu modernog novinarstva u Sočiju.

On je podsetio da je u vreme mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa postojao specijalni predstavnik za slobodu veroispovesti koji je „aktivno radio na tome da ubedi carigradskog patrijarha Vartolomeja da da tomos raskolnicima u Ukrajini".
Tako je nastala nekanonska pravoslavna crkva u Ukrajini, dodao je on i istakao da je njihova sada glavna briga – oteti imovinu i prihode kanonskoj crkvi.
Patrijarh Vartolomej direktno zavisi od SAD, istakao je Lavrov i ukazao da se slični scenariji formiranja „autokefalnih crkava“ dešavaju i u Belorusiji i Crnoj Gori.
Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.
Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“.
U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.
Pogled na hram Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Moskovska patrijaršija: Tzv. „Pravoslavna crkva Ukrajine“ - politički projekat Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala