Francuski film ovenčan Zlatnim lavom: Žiri u Veneciji poslao snažnu poruku o pravima žena

© REUTERS / YARA NARDIOdri Divan
Odri Divan - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Venecijanski filmski festival 2021. dodelio je svoju najveću čast, Zlatnog lava za najbolji film, francuskoj drami o abortusu „L’Événement“ Odri Divan i tako poslao snažnu poruku o pravima žena.
Venecijanski filmski festival zaključen je večeras nagradama koji su uručene u Lido Sala Grande. Drugu godinu zaredom, najstariji filmski festival na svetu dokazao je da neće dozvoliti pandemiji da otkaže fizički događaj, a selektori su napravili izbor filmova koji je podjednako hvaljen od strane kritike i publike.

Snažna poruka o pravima žena

Zlatnog lava na 78. Mostri osvojila je francuska drama o pobačaju „L’Événement" Odri Divan koja je postala prva žena rediteljka ovenčana ovom nagradom posle Sofije Kopole 2010. godine.
© REUTERS / YARA NARDIOdri Divan
Odri Divan - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Odri Divan
Adaptacija istoimenog romana Ani Erno, „L’Événement" je priča o sjajnoj studentkinji u Francuskoj ranih šezdesetih koja vidi da joj je emancipacija ugrožena kada zatrudni. Bez pravnih mogućnosti, ona pokušava da pronađe način da trudnoću nezakonito prekine.
S obzirom na trenutnu klimu u Sjedinjenim Državama, nakon restriktivnih novih zakona protiv abortusa koji su usvojeni u Teksasu, čini se da je žiri u Veneciji, na čelu sa južnokorejskim rediteljem Bong Džon-Hoom, sa svojim izborom Zlatnog lava, poslao snažnu poruku .

Nagrade za Sorentina i Penelope Kruz

Nagrada za najbolju režiju, Srebrni lav, pripala je Džejn Kempion za njen Netfliks neo-vestern „Moć psa“ sa Benediktom Kumberbatom i Kirsten Dunst u glavnim ulogama.
Italijanski reditelj Paolo Sorentino osvojio je nagradu žirija za autobiografsku dramu „Božja ruka“, sa zvezdom filma, Filipom Skotijem, koji je dobio priznanje za najboljeg mladog glumca.
Španska zvezda Penelope Kruz osvojila je nagradu za najbolju glumicu u Veneciji za svoj nastup u novoj melodrami Pedra AlmodovaraParalelne majke“.
© REUTERS / YARA NARDIPenelope Kruz na ceremoniji dodele nagrada 78. Mostre
Penelope Kruz na ceremoniji dodele nagrada 78. Mostre - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Penelope Kruz na ceremoniji dodele nagrada 78. Mostre
Megi Gilenhal ponela je titulu najbolje scenaristkinje za svoj rediteljski debi „Priča o izgubljenoj devojčici“. Ova drama, sa Olivijom Kolman u glavnoj ulozi, zasnovana je na romanu italijanske spisateljice Elene Ferante.
© REUTERS / YARA NARDIMegi Gilenhal
Megi Gilenhal - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Megi Gilenhal
U protekloj deceniji, Venecija je dosledno ispraćala filmove koji ulaze u sezonu nagrada direktno sa Lida do slave Oskara. Prošle godine, festival (istovremeno sa Torontom) premijerno je prikazao film „Zemlja nomada“, a zatim mu je dodelio Zlatnog lava pre nego što je osvojio Oskara za najbolji film, glumicu i režisera. Kloi Žao prošle godine nije bila u gradu da preuzme Zlatnog lava, ali je ove godine bila u žiriju kojim je predsedavao kolega dobitnik Oskara za najbolju režiju, Bong Džon-Ho.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala