- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Završen ekološki protest „Ustanak za opstanak“ u Beogradu, odblokiran Brankov most

© AP Photo / Darko VojinovicDevojka prelazi most po magli u Beogradu
Devojka prelazi most po magli u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
U Beogradu je održan ekološki protest „Ustanak za opstanak“ na kojem su se okupili građani da bi izrazili nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji.
Protest je trajao gotovo četiri sata, a organizatori su najavili da će, ukoliko im se u roku od sedam dana ne ispune zahtevi, organizovati protest na nekom drugom mestu, ne precizirajući gde i kada.
Učesnici protesta su naveli da pod zahtevima podrazumevaju sve ono što su tražili na aprilskim protestima, uz dodatni zahtev da vlast poništi sve obaveze prema Rio Tintu, javio je Tanjug.
Kako se navodi, kada su stigli do Brankovog mosta, došlo je do manjih verbalnih i fizičkih duela građana koji su bili zaglavljeni u kolima na mostu i učesnika protesta, ali većih problema nije bilo.
Građani su nosili transparente sa natpisima: „Stara planina nije na prodaju“, „Zagađivači od naroda nisu jači“, „Obruč se steže“, „Rio Tinto Marš sa Drine", preneo je RTS.
Okupljenima su se obratili brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…
Nenad Kostić, član Srpske akademije nauka istakao je da ne postoji zeleno rudarstvo, da su zelene samo šume i livade kojima će rudnici čije se otvaranje najavljuje učiniti da više ne budu zeleni.
Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je rekao da Rio Tinto i Rio Sava nemaju reference da se bave litijumom, već drugim metalima i istakao je da se kod nas litijum predstavlja kao belo zlato, a kineski proizvođač baterija Kelt već je prešao da koristi natrijum koga ima više nego litijuma.
Aleksandar Jovanović Ćuta iz ekološkog pokreta Odbranimo reke Stare planine rekao je da im niko nije odgovorio na zahteve iz aprila kada su protestovali u Beogradu i zato, kako je rekao, sada izlaze sa novim zahtevom, a to je da nadležni države Srbije ponište sve obaveze prema Rio Tintu.
Glumica Svetlana Bojković je istakla da ne smemo dozvoliti da se pretvorimo u deponiju i da postanemo deponija za tuđe prljave industrije, a naučni savetnik Dragana Đorđević poručila je da su nam reke sve zagađenije i među njima navela je Pek, Borsku reku, te reke oko Bosilegrada.
Okupljenima se kratko obratio i Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca, i rekao da nam stalno govore da ništa ne može da se promeni, ali da on smatra da može. Kako je rekao, mogu da se prečiste vode, da se reciklira otpad, što je, dodao je, i sam uradio.
Naglasio je da je ovo ekološka borba za našu budućnost i našu decu.
Iako je bilo najavljeno da će na protestu govoriti glumac Petar Božović, on se zbog bolesti nije pojavio, a Ljubivoje Ršumović je poslao pesmu posvećenu Rio Tintu, koja je pročitana učenicima protesnog skupa, naveo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala