- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Stotine hiljada vojnika, vojna tehnika, avioni, brodovi... spremni da brane Rusiju i Belorusiju

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti
Pripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Strateške vojne vežbe „Zapad-2021“ koje će se održati na teritoriji Rusije i Belorusije i u kojima će učestvovati oko 200.000 ljudi, preko 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne tehnike, kao i do 15 brodova, iako su odbrambenog karaktera i nisu uperene ni protiv koga, izazvale su uznemirenost u zemljama NATO saveza.
Posle manevara „Vostok-2018“ na kojima je učestvovalo 300.000 vojnika, ovo će biti druge najveće vojne vežbe od Hladnog rata. Vežbe će se održati u periodu od 10. do 16. septembra na devet ruskih vojnih poligona, u akvatoriji Baltičkog mora, a takođe i na pet poligona oružanih snaga Belorusije.
U okviru manevara, na kojima će učestvovati i kontigenti iz zemalja ODKB-a, biće testirana sposobnost oružanih snaga dve zemlje da zaštite Saveznu državu Rusije i Belorusije. Drugim rečima, glavni cilj ovih vojnih manevara jeste da se učvrsti vojna bezbednost Saveza Rusije i Belorusije.
Odgovarajući na pitanje koja je glavna osobenost ovih vojnih vežbi i kakva je to poruka za zapadne zemlje, s obzirom da je Andrej Kartapolov, načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga RF, izjavio da će strateške vežbe „Zapad-2021“ ukazati zapadnim partnerima na besmislenost jačanja vojnih kapaciteta u blizini Kalinjingradske oblasti i upozorenje da ne treba uznemiravati „ruskog medveda“, ruski ekspert Jurij Zverev naglašava isključivo „odbrambeni karakter“ ovih manevara.

„Uprkos izjavi Kartapolova, ono što je zvanično poznato jeste da vežbe nisu usmerene ni protiv jedne zemlje ili saveza i da su isključivo odbrambene prirode. Štaviše, ove vežbe su planske i ovo nije prvi put da se održavaju. Ako se ne varam, one se održavaju na svake četiri godine prva je bila Zapad-2009, zatim Zapad-2013 i Zapad-2017, a sada Zapad-2021. Dakle, ne održavaju se često. Između ostalog, vežbe se održavaju na teritoriji Rusije, tako da ne mislim da se radi o nekakvim signalima, jer ovo nije nekakav jednokratni događaj kada moramo da NATO-u pokazujemo svoga Boga. Ovo je prosto regionalno grupisanje vojske, snaga Rusije i Belorusije, koje se spremaju da odbrane svoju teritoriju ako bude potrebno. To jest, to je planska, redovna vežba“, objašnjava Zverev.

Rusija i Belorusija — zajedničkim snagama protiv pretnji

Podsećajući da su Rusija i Belorusija stvorile zajednički sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane, ruski ekspert Aleksej Podberjoskin ocenjuje da je „NATO s pravom zabrinut“ ako se uzme u obzir čvrst rusko-beloruski savez i spremnost da zajedničkim snagama odbiju svaku pretnju.

„Uvežbavanje akcija u okviru jedinstvenog sistema zahteva veoma ozbiljne korake, pošto je u zemljama NATO-a akcenat stavljen upravo na jurišnu avijaciju, na taktičke lovce i bombardere. Činjenica da su kvantitativno i kvalitativno superiorniji od vazdušnih snaga Rusije i Belorusije zahteva od nas veoma ozbiljnu pripremu“, rekao je Aleksej Podberjoskin.

Ekspert upozorava da američke oružane snage razvijaju infrastrukturu u blizini granica Belorusije i Rusije i da dve zemlje moraju biti spremne da snažno odgovore na te pretnje.

„Nas to ne može da ne zabrinjava, budući da se stvaraju moćni komandni centri, skladišti se teško naoružanje, a u slučaju sukoba, ostaje im samo da prebace trupe. Osim toga, vežbe koje su nedavno održane u baltičkim zemljama i Poljskoj ukazuju na to da se u toj regiji ne razvija samo infrastruktura NATO-a, nego da se sprema da ona bude i operativna. Mi sve ovo uzimamo u obzir i spremamo se da se suprotstavimo određenim zajedničkim koracima“, kaže Podberjoskin.

Poslednjih godina Moskva ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a kod svojih zapadnih granica i više puta je izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga Alijanse u Evropi. Zvanična Moskva je više puta isticala da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali uprkos tome spinovanje zapadnih medija i zvaničnika se nastavlja.

NATO službe zakazale

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao Rusiju da bude otvorena po pitanju vojne vežbe „Zapad-2021“ i broja vojnika koji učestvuju, pošto je u Poljskoj, baltičkim zemljama i Ukrajini „pojačan alarm“ zbog namera Moskve.
Zverev, s druge strane, ističe da je transparentnost Rusije prilično velika, s obzirom da je Moskva pozvala preko 100 predstavnika vojnih resora u diplomatskim misijama stranih država akreditovanih u Ruskoj Federaciji na glavnu fazu vežbi „Zapad-2021“, a takođe pozvani su i posmatrači iz niza zemalja.

„Transparentnost je prilično velika. Početkom avgusta načelnik beloruskog Generalštaba održao je brifing, a to je urađeno i u ruskom Ministarstvu odbrane. Ako zapadni vojni atašei ne rade dobro i ne dolaze na te brifinge, ne postavljaju pitanja da li je Rusija kriva za to?! I drugo, zašto bismo uzimali hleb obaveštajnim službama zemalja NATO-a? Da li mi treba da im prikupljamo i dostavljamo informacije?! Za to su plaćeni i zbog toga kače zvezde na epoletama, pa neka rade. Sve informacije i podatke koje je Rusija obavezna da pruži u okviru svojih međunarodnih obaveza ona ih i pruža, kao i Belorusija“, ističe ruski ekspert.

On ističe da Rusija realno ima saveznike , a to su zemlje — članice ODKB-a i ŠOS-a, te da ove vežbe omogućavaju bolju integraciju između oružanih snaga različitih zemalja, bolju pripremu za moguće zajedničke akcije, a takođe jačaju poverenje i promovišu pitanja vojno-tehničke saradnje.

„Ne mislim da se ovde radi o nekakvoj demonstraciji. Radi se o tome da je ODKB ranije koncentrisao svoje snage u Centralnoj Aziji i na pretnje koje dolaze iz tog pravca , a ta bezbednosna organizacija nije stvorena samo za borbu s pretnjama i izazovima koje odatle dolaze. Očigledno je da postoji potreba da se naši partneri uključe na moguća suprotstavljanja pretnjama koje dolaze iz drugih pravaca i na drugi način“, zaključio je Zverev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala