- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Decenija od spektakla – kako je Đoković „ugasio“ Federera i 20.000 Amerikanaca /video/

© AFP 2023 / ED JONESNajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Na današnji pre deset godina Novak Đoković izveo jedan od najboljih poteza u istoriji sporta kada je strašnim forhendom spasao prvu meč loptu u duelu sa Rodžerom Federerom u polufinalu US opena.
Decenija je prošla od legendarnog duela srpskog i švajcarskog tenisera u kom je Đoković napravio jedan od najvećih preokreta u karijeri.
Srpski teniser gubio je 2-0 u setovima, publika u Njujorku bila je u ekstazi jer je njihov miljenik, Federer, bio nadomak finala, međutim, pitao se i Novak.
Tada 24-godišnji srpski teniser uspeo je da se vrati u meč i izjednači na 2-2 (6:7, 4:6, 6:3, 6:2), čime je preuzeo momentum i pred peti set bio je u mnogo boljoj poziciji za pobedu.
Ipak, Federer se konsolidovao i preuzeo inicijativu, te je u devetom gemu servirao za pobedu.
Na tribinama je ponovo bila euforija, pogotovo nakon što je došao do dve meč lopte.
Međutim, tada je usledio trenutak koji se i danas prepričava. Đoković, izrevoltiran atmosferom na „Artur Ešu“, sačekao je na pravom mestu prvi servis Federera i strašnim forhendom spasao je prvu meč loptu.
Nakon toga je digao ruke i indirektno poručio publici: „Je l' ovo dovoljno da i mene podržite?“.
Navijači su to znali kako da pozdrave i od tog trenutka pa nadalje, na terenu je postojao samo jedan teniser.
Đoković je spasao i drugu meč loptu, zatim je vratio brejk i onda izjednačio na 5:5. Potom je napravio još jedan brejk, u narednom ga potvrdio i sa četiri gema zaredom pobedio – (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5).
Federer posle poraza nije želeo da oda priznanje srpskom teniseru za taj udarac rekavši da se više radi o sreći nego o nekom samopouzdanju i da on (Federer) nikada ne bi odigrao takav forhend.

„Samopouzdanje? Da li se šalite? Mislim, molim vas... Neki teniseri igraju na takav način, nalaze se u zaostatku 5:2 i tada počnu da udaraju lopticu, a da ni ne znaju gde će završiti. Ja nikada nisam tako igrao. Ja verujem u to da se mukotrpni rad uvek isplati i zato mi nikada neće biti jasno kada neko igra tako. Kako možete da odigrate takav udarac na meč loptu? Možda tako igra već 20 godina, pa je njemu normalno, morate njega da pitate“, rekao je iznervirani Federer.

Đoković je posle meča očekivano bio opušteniji i priznao je da voli da „opali“ lopticu u takvim trenucima kada nema šta da izgubi.
„Da, volim to da uradim na meč loptu. Bio sam jako blizu da spakujem kofere i odem kući, servirao je i imao 40:15. Ali, dobio sam podršku publike i vratio sam se. U ovakvim mečevima jedan ili dva poena mogu da odluče ceo tok. Morao sam da ostanem pozitivan jer u takvim trenucima je najvažnije da budete mirni, pozitivni i da verujete u pobedu“.
Deset godina prošlo je od ovog legendarnog meča koji će kasnije umnogome odrediti karijere srpskog i švajcarskog tenisera, pošto je Đoković imao još nekoliko sličnih momenata u duelu sa Federerom (Vimbldon 2019).
Pilić za Sputnjik: „Novaka ne zanima osveta, 'poješće' Zvereva ako bude u šestoj brzini“
Druga odbrana Beograda
„Đoković nije heroj kao Federer i Nadal, ali...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala