- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin objasnio ko je „krivac“ za rekordne cene gasa u Evropi

© Sputnik / Iliya PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Visoke cene gasa u Evropi objašnjavaju se politikom prethodnog sastava Evropske komisije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.
Putin je podsetio da na slobodnom tržištu u Evropi hiljadu kubnih metara gasa košta 650 dolara. Sa druge strane, cena ruskog gasa vezana je za cenu nafte pa su fluktuacije blaže, istakao je ruski lider.

„Kada se radi o dugoročnim ugovorima i u skladu sa našim principima obrazovanja cena, 'Gasprom' ne prodaje po toj ceni. A oni koji su pristali da zaključe sa nama dugoročne ugovore u Evropi moći će samo da trljaju ruke i da likuju, inače bi morali da plate gas po 650, a 'Gasprom' Nemačkoj prodaje po 220. U svakom slučaju, tako je bilo nedavno. Sa rastom cena nafte i ta cena se podiže, ali to će biti blagi porast“, dodao je Putin.

Dan ranije cena gasa na evropskom tržištu premašila je rekordnih 700 dolara za hiljadu kubnih metara. U sredu je ista količina koštala 670 dolara, a u utorak preko 660.
Prema rečima analitičara, takva situacija je povezana sa niskim rezervama goriva u evropskim skladištima gasa zbog prošlogodišnje hladne zime i toplog leta.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Mediji: „Gasprom“ planira da prvi gas poteče kroz „Severni tok 2“ 1. oktobra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala