- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pokušaj zabrane premijere filma Malagurskog u Cirihu — „Premijera odbranjena!“

© Foto : Sputnjiku ustupio Boris MalagurskiBoris Malagurski pokazuje na tekst protiv premijere njegovog filma u Cirihu
Boris Malagurski pokazuje na tekst protiv premijere njegovog filma u Cirihu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Uoči večerašnje premijere filma „Crna Gora: Podeljena zemlja“ u Cirihu, u nekoliko švajcarskih novina, uključujući i ciriški „Cirher Oberlender“ i nacionalni „Tages Ancajger“, objavljen je tekst u kojem se osporava pravo da se u tom najvećem gradu u Švajcarskoj prikaže dokumentarac Borisa Malagurskog.
Švajcarska novinarka Lilian Minor je u tekstu iznela niz kritika na račun režisera Malagurskog, nazvavši ga nacionalistom i navodeći da je u nekoliko gradova u Crnoj Gori zabranjena projekcija filma, ali izostavljajući da je premijera u Tivtu otkazana zbog pritisaka samo jednog lokalnog poslanika, dok u Kotoru projekcija nije održana zbog bezbednosnih rizika — ne zbog autora ili sadržaja filma.
Izostavljen je i podatak da je film prikazan u najvećim gradovima Crne Gore, uključujući Podgoricu, Nikšić, Berane, Budvu i Herceg Novi, kao i u gradovima širom Srbije i Republike Srpske.
„Gospođa Minor, koja sebe zove novinarkom, nije intervjuisala nijednu jedinu osobu koja je gledala film“, navodi Malagurski za Sputnjik.
U tekstu su citirani Ljubomir Filipović, prozapadni analitičar iz Podgorice, za kojeg Malagurski navodi da je odbio da dođe na premijeru u glavnom gradu Crne Gore i odlučio da na slepo napada film, kao i Jasmin Mujanović, kontroverzni američki komentator poznat po svojim, kako navodi Malagurski, anti-srpskim stavovima.
„Ni Jasmin nije gledao film, u SAD još nije ni prikazan. Ali prikazaćemo i tamo. Otvorićemo oči svetu“.
Malagurski za Sputnjik kaže da je proteklih dana bilo pritisaka da se zabrani premijera, zakazana u Gradskoj kući Uster u Cirihu, ali zahvaljujući snažnoj reakciji organizatora, „premijera je odbranjena“.
U toku je zapadnoevropska filmska turneja u okviru koje je film prikazan u Beču, Lincu, Nirnbergu, Frankfurtu i Štutgartu, a posle Ciriha su zakazane premijere filma „Crna Gora: Podeljena zemlja“ i u Lauterahu, Salcburgu, Parizu i još 14 gradova širom Evrope.
„Prošla su vremena kada anti-srpski lobisti mogu da zabranjuju istinu. Nećemo im dozvoliti da uguše borbu za pravdu i probudićemo svest svetskoj javnosti o borbu našeg naroda za slobodu, bilo da se radi o Crnoj Gori, Srbiji ili Republici Srpskoj“, zaključuje Malagurski.
Srpski režiser Boris Malagurski o filmu Težina lanaca 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Malagurski za Sputnjik: Ujedinjenje je počelo - Crna Gora neće zauvek ostati podeljena /video/
Incidenti ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici tokom projekcije Borisa Malagurskog - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Projekcija filma Malagurskog u Podgorici: Hram pun, incidenti ispred, jedan priveden /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala