- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pilić za Sputnjik: „Novaka ne zanima osveta, 'poješće' Zvereva ako bude u šestoj brzini“

© AP Photo / Frank Franklin IINajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Nikola Niki Pilić, nekadašnji Novakov trener, u intervjuu za Sputnjik pričao je o polufinalnom susretu US Opena u kojem će snage u noći između petka i subote odmeriti Đoković i Nemac Aleksander Zverev.
Pilić koji je i te kako zaslužan za razvoj najboljeg tenisera današnjice smatra da kada Novak ima dan i kada igra u najvećoj brzini niko ne može da mu parira.
© AFP 2023 / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGENNikola Pilić
Nikola Pilić - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Nikola Pilić
Hrvatski stručnjak je svojevremeno trenirao i Aleksandera Zvereva, pa je jasno da je kompetentan da „skenira“ Srbina i Nemca pred veliki dvoboj, u kojem je ulog ogroman.
Pre svega za Novaka koji koraka ka besmrtnosti, jer bi osvajanjem 21. rekordne titule na Grend slemu nadmašio najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala, sa kojima trenutno ima po 20 GS titula.
Novak je osetio moć Zvereva na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je posle dobijenog seta poražen u polufinalu. Nemac je na kraju uzeo zlato. Da li je Đoković sada željan osvete ili je on odavno arhivirao pomenuti poraz i nastavio dalje?
- Ma kakva osveta, poznajem Novaka to ga ne zanima. Karte se ponovo mešaju, šta je bilo bilo je. Nema to veze. Činjenica je da je Đoković favorit jer je svetski broj jedan, ujedno i prvi nosilac u Njujorku, počeo je razgovor Pilić.
I smatrate da je to dovoljno da se eliminiše Zverev, koji nije izgubio meč još od Tokija? Nemojte zaboraviti da je Novak proveo pet sati više na terenu od Nemca, koji je dosad izgubio samo jedan set...
- Neće to biti problem, imali su obojica po dan odmora. Problem je što je Saša Zverev dobar igrač i što se stabilizovao u poslednjih 12 meseci. Drastično je popravio servis, više ne pravi duple greške. Rekao sam da će Novak lako dobiti Beretinija, ali da će mu Zverev biti najteži meč. Ima dobar servis, dobar bekhend, Novak mora da bude u šestoj brzini i onda će ga 'pojesti'. U suprotnom, biće povuci-potegni.
Znači, kod vas ne važe one teorije da Novak svesno predaje rivalu prvi set, a onda mu oduzme noge i dušu i pobedi ga? Reče tako Endi Rodik...
- To su gluposti. Novak bi svaki meč da dobije 3:0 u to ne sumnjajte. Nije on više toliko mlad. On je teniser kojem je potrebno jedno određeno vreme da uđe u ritam. Kakvo crno zamaranje protivnika. On ima izuzetno jaku psihu, nakon što izgubi prvi set njemu to ništa ne znači. Ponaša se kao da se ništa nije dogodilo i nastavlja dalje. Svi znamo šta kakav je konačni epilog.
Kako pamtite Zvereva, trenirali ste ga... Da li je od početka pokazivao da će jednog dana biti na ovako visokom nivou?
- Oduvek je imao potencijal. Poznajem ga kada je imao 12, 13 godina. U Umagu smo tada radili, i kada je imao 14 bio je kod mene. Trenirali smo i pokazivao je talenat. Bilo mu je potrebno dosta vremena da se stabilizuje, a sada ga gledamo potpuno zrelog. Ranije nije bio psihološki stabilan, sada se to promenilo i igra odličan tenis. Još mu je zlato u Tokiju dalo dodatnu snagu, samopouzdanje.
Da li vam je žao što ove godine na US Openu prvi put nema ni Federera, ni Nadala?
- Baš me briga što ih nema. Kada su bili tu, uvek su bili privilegovani u odnosu na Novaka, a on ih je pobeđivao.
Svi se vrlo dobro sećamo šta se dogodilo Novaku prošle godine u Njujorku. Smatrate da bi Federer ili Nadal drugačije prošli da su pogodili sudiju lopticom?
- Nemam ni najmanju dilemu da Rodžer i Rafa ne bi bili diskvalifikovani. Za njih ne bi važila ista pravila kao i za Đokovića. Pogrešio je, ali potpuno nenamerno je udario malo jače i više tu lopticu. Nije čak ni gledao gde je pala, dok je ona žena pala kao da je 'mitraljezom' pogođena. To je bilo vrhunski inscenirano, a ceh je platio najbolji na svetu.
Šta očekujete za koga će publika navijati u polufinalu US Opena - Novaka ili Zvereva? Dosad nisu pokazali simpatije prema Đokoviću...
- Svi znamo da imaju pik na Novaka jer nije Amerikanac, Švajcarac, Englez, Italijan, već dolazi iz jedne male Srbije. To ih boli, pomrsio im je svima račune. Ma neka ih, da ne psujem, neka navijaju za koga hoće Đoković je favorit. Mada, ne pobeđuju uvek favoriti. Ali, ponavljam, ukoliko bude na nivou pobediće Zvereva, a onda očekujem i da osvoji rekordni 21. Grend slem trofej. Ipak, sačekajmo polufinale i nadajmo se dobroj formi najboljeg na svetu - završio je intervju za Sputnjik hrvatski stručnjak Nikola Niki Pilić.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
SPORT
„Đoković nije heroj kao Federer i Nadal, ali...“
Ema Radukanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
SPORT
Prolile su krv, suze i znoj da bi Amerika dobila tinejdž finale /video/
Srpski teniser Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SPORT
Novak oborio Federerov rekord, ali sistem kaže: „Ne!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala