- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački novinar se požalio što se Daleki istok nalazi u sastavu Rusije

© Foto : Press-služba pravitelьstva Primorskogo kraя / Uđi u bazu fotografijaLed na mostu prema ostrvu Ruski u Vladivostoku
Led na mostu prema ostrvu Ruski u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Rusija je u 19 veku nezakonito uzela Kini teritoriju na Dalekom istoku, napisao je u svom članku za nemački „Velt“ novinar Peter Ditmar.
Autor je u svom tekstu ispričao istoriju kako je nekoliko delova današnjeg Dalekog istoka prešlo pod kontrolu Ruske imperije.
U tekstu se detaljno opisuje, navodna, surovost prema lokalnom stanovništvu, ali se ne pominje politika zapadnih kolonizatora prema Kini. Autor se žali što se generalu grofu Nikolaju Muravjovu-Amurskom za čije vreme su prisajedinjene imperiji ove teritorije, u Rusiji dižu spomenici.
Ditmar tvrdi da Peking nije zaboravio ovu staru epizodu iz svoje istorije.
Novinar se takođe žali što boljševici, došavši na vlast 1917. godine nisu vratili teritoriju Kini, bez obzira na obećanja.
„Umesto toga, sovjetska vlada nastavlja da radi po carskom principu „okupljanje ruskih zemalja“, tj. bavili su se nasilnim pridruživanjem tuđih teritorija“, zaključio je novinar.
Podsetimo, Carska Rusija je 1858. godine zaključila sporazum sa Mandžurskom imperijom Cin koja je u to vreme vladala Kinom kojim je granica između dve države prolazila rekom Amur.
Grof Muravjov-Amurski - prvi general-gubernator Sibira i Dalekog istoka. On je odigrao vodeću ulogu u širenju ruske imperije. On je organizovao proces vraćanja Amura koji je bio ustupljen Kini 1689. godine.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala