- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnik tvrdi: Virusi mogu postojati bilo gde u svemiru

CC0 / Pixabay / Ešerihija koli
Ešerihija koli - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Holivudski filmovi su nas učili da će, ako neko nešto otkrije u svemiru, to biti ili čudovište koje će proždrati sve astronaute ili virus koji će izbrisati sav život na zemlji.
Iako krvoločna vanzemaljska stvorenja nisu ništa drugo do proizvod mašte holivudskih pisaca, virusi su nešto s čime će se budući astronauti verovatno morati suočiti, kaže Pol Dejvis, astrobiolog, kosmolog i direktor Bijond centra za fundamentalne teme u nauci na Državnom univerzitetu u Arizoni.
On veruje da se virusi ili nešto slično njima mogu naći na drugim planetama.
„Virusi zapravo čine deo mreže života. Očekivao bih da će, ako imamo mikrobni život na drugoj planeti, imati, ako to bude održivo, potpunu složenost i robusnost koja će ići uz mogućnost razmene genetskih informacija“, rekao je Dejvis.
S obzirom na uticaj pandemije kovida 19, ova izjava deluje alarmantno, ali astrobiolog primećuje da hipoteza da virusi postoje u drugim delovima svemira ne bi trebalo da izazove zabrinutost. Profesor Dejvis kaže da su virusi dobri jer pomažu biljkama da prežive izuzetno vruća tla i utiču na biogeohemijske cikluse.
Čak su se i ljudi mogli pojaviti zahvaljujući ostacima drevnih virusa, tvrdi naučnik.
„Moj prijatelj misli da je svakako značajan deo ljudskog genoma zapravo virusnog porekla. Mislim da bez virusa možda neće biti održivog života na planeti Zemlji“, rekao je on.
Ova izjava je došla mesec dana nakon što je međunarodna grupa naučnika objavila studiju u kojoj se tvrdi da bi čovečanstvo u roku od dve do tri godine moglo otkriti znakove života na planetama izvan Sunčevog sistema, prenosi Sputnjik internešnal.
Vanzemaljci - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Da li je moderni čovek spreman za novi izazov: Bliski susret sa vanzemaljcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala