- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski poslanik o popisu stanovništva: Brinu nas pozivi da se građani „upišu u Turke"

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Bugarski evroposlanik Angel Džambaski pozvao je tužilaštvo i Službu za nacionalnu bezbednost Bugarske da obrate pažnju na plakate kojima se pozivaju stanovnici da se deklarišu kao Turci tokom popisa stanovništva.

„Nemojte se stideti da kažete da ste Turci, muslimani i da vam je maternji jezik turski. Nemojte prilikom popisa ostavljati prazna mesta na kojima bi trebalo da se napiše veroispovest, nacionalnost i maternji jezik“, napisano je na plakatima.

Džambazki je inicijativu u cilju prebrojavanja bugarskih Turaka nazvao kriminalnom. Prema njegovom mišljenju, njeni autori pokušavaju da izvrše pritisak na građane Bugarske.
„Svako ko se rodio na teritoriji Bugarske i nema drugo državljanstvo je građanin Bugarske. Zvaničan jezik je u zemlji bugarski. To je ujedno i jezik na kome govori većina ljudi, a na koje Turska pokušava da indirektno vrši pritisak i da ih iskoristi u cilju svoje neoosmanističke politike“, napisao je bugarski evroposlanik na svom Fejsbuk profilu.
Popis se u Bugarskoj održava 7-17. septembra.
Poslednji popis stanovništva u Bugarskoj je bio 2011. godine, tada su Turci bili druga po veličini etnička grupa, koju je činilo 8,8 odsto stanovništva, a treća Cigani – 4,9 odsto stanovništva Bugarske.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
REGION
Bugarski poslanik kritikuje predsednika Slovenije zbog Skoplja: Ignorišete naša upozorenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala