- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Srbiji se uvodi novi sistem naplate i kontrole platnog prometa

CC0 / Pixabay / Elektronsko plaćanje
Elektronsko plaćanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su e-fakture i e-fiskalizacija najznačajniji projekti u narednom periodu, jer se očekuje da će to da olakša poslovanje privrede i poboljša fiskalni sistem.
„E-fakture koje će u potpunosti biti uvedene do kraja 2022. godine i novi sistem fiskalizacije za koji je rok kraj aprila sledeće godine, značiće da nam potpuno drugačije radi sistem naplate i kontrole celog platnog prometa u zemlji“, rekao je Mali na konferenciji za novinare.
Podsetio je da će e-fakture biti uvođene u tri faze, a da će do kraja 2022. godine cela privreda, dakle i javni i privatni sektor, koji su u sistemu PDV-a biti obavezni da ih koriste.
Taj sistem, osim što daje bolji uvid u prodaju, omogućava i da se elektronski upare ulazne i izlazne fakture, istakao je ministar finansija.

„Ako se one upare, automatski se dobija nazad porez na dodatu vrednost, a upravo je ubrzavanje povraćaja PDV-a bio najvažniji zahtev privrednika“, dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, iskustvo Evropske unije pokazuje da se u proseku upari oko 85 odsto e-faktura i odmah dobija povraćaj PDV-a, pa ostane da se reši problem ostalih 15 procenata.
Mali je ocenio da uvođenje e-faktura mnogo znači za likvidnost privrede i za njenu konkurentnost, koja bi trebalo da se poboljša, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala