- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„SSSR nas jeste okupirao, ali nam je dao mnogo“: Debata u Bugarskoj oko nekadašnjeg praznika

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Na današnji dan 1944. godine u Bugarskoj je na vlast došla Komunistička partija. Promenu geopolitičke orijentacije pojedini savremeni političari i eksperti tumače kao nasilnu, a čitav period do 10. novembra 1989. godine smatraju sovjetskom okupacijom. Drugi, pak, imaju drugačije viđenje stvari a debata traje i danas.
Oštrih reči bilo je i danas u bugarskom parlamentu: „Demokratska Bugarska“ je podsetila na „sovjetsku okupaciju“ dok su socijalisti pozvali da se ta tema više ne zloupotrebljava.
Oglasio se i Atlantski savet koji je u postu na Fejsbuku naveo da je posle smene vlasti ubijeno više od 2.700 ljudi pod optužbom za fašizam.
Kako su naveli, „prošlo je 77 godina od najcrnjeg dana u istoriji Bugarske“.
Bugarski novinar i arabista Mažd Algafari se složi osa ocenom da se socijalistička prošlost Bugarske može nazvati sovjetskom okupacijom.
On je, međutim, čestitao sugrađanima praznik i dodao da bi više voleo takvu okupaciju koja je Bugarskoj donela miran život i progres a ne onu sa kojom se zemlja suočava danas.
„Slažem se da nas je SSSR okupirao, ali ta velika država nam je dala mnogo. Pored obećanja da će nas zaštititi u slučaju napada omogućila nam je da imamo jedni od najjačih vojski u regionu. Oružje smo kupovali svojim novcem a veliki deo smo proizvodili sami. Današnja velika država koja nas je okupirala – SAD, nije nam tako nešto omogućila. Jedva da imamo mogućnost da kupimo nekakav stari avion, helikopter ili vozilo“, naveo je on.
Stanovnici bugarske Sofije pozdravljaju borce Crvene armije u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2020
Bugarski intelektualci: Umesto zahvalnosti Sovjetskom savezu, svedoci smo iskrivljavanja činjenica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala