- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta još čeka „Severni tok 2“ pre puštanja u rad

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Autori nemačkog lista "Handelsblat" Moric Koh i Klaus Štratman naveli su koje su to poslednje prepreke na putu realizacije projekta "Severni put 2".
Prema rečima autora članka, protivnici ruskog gasovoda se nadaju da će naredna vlast Nemačke, tužba "Nemačke ekološke organizacije" i strogi uslovi Brisela usporiti projekat.
"Ako federalna vlada okrene leđa "Severnom toku 2", Evropska komisija se ne mora plašiti konflikta sa Nemačkom. Ona može insistirati na tome da se "Gasprom", u punom obimu, pridržava realizacije Gasne direktive", pišu komentatori.
Odredbe Gasne direktive primenjuju se na gasovode iz trećih država i koji su izgrađeni nakon 2019. godine. Evropski zakon predviđa razdvajanje proizvođača gasa i operatora gasovoda kroz koji se vrši isporuke goriva. Pored toga, u skladu sa tim pravilom, i drugim prodavcima gasa, koji oni nisu gradili, treba dati pristup gasovod, navodi se u članku. (U Rusiji su naglasili da, kada je počela izgradnja "Severnog toka 2" ova direktiva nije bila doneta. Ispada, zakon EU ima retroaktivno dejstvo što je u suprotnosti sa najvažnijim principom pravosuđa).
Promena rukovodstva u Briselu može dovesti do toga da SAD uvedu nove kazne gasovodu, smatraju kolumnisti.
Promena odnosa Vlade Nemačke prema "Severnom toku 2" može uticati na odluku suda po tužbi "Nemačke ekološke organizacije" koja zahteva anuliranje odobrenja za izgradnju i eksploataciju projekat, zaključili su autori.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Mediji: „Gasprom“ planira da prvi gas poteče kroz „Severni tok 2“ 1. oktobra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala