- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ne igra političke igre na temu strateške stabilnosti

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Rusija se nada odgovornom pristupu Sjedinjenih Američkih Država temi strateške stabilnosti, Moskva ne igra političke igre na ovu temu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
On je napomenuo da je osnovni stav Rusije na pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj stabilnosti identičan onom koji je prenet američkoj strani u oktobru 2020. godine na kraju rada prethodne administracije i u februaru 2021. godine sadašnjoj administraciji ubrzo nakon inauguracije predsednika Džozefa Bajdena.
„Ovo je odraz činjenice da naš stav nije oportunistički, već dosledan. Zasnovan je na dubokoj analizi i jasnom shvatanju naših nacionalnih interesa. Ovo govorim da bih naglasio: mi ne igramo političke igre oko strateške stabilnosti. Shvatamo fundamentalni značaj ovih pitanja za osiguravanje i naše bezbednosti i međunarodnog mira. Računamo na to da će američka strana zauzeti jednako odgovoran pristup“, rekao je Rjabkov u intervjuu za list „Komersant“.
Kako je naveo, Rusija se nada da dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj stabilnosti neće u potpunosti zavisiti od unutrašnjih procesa u Vašingtonu.
„Ne bismo želeli da naš dijalog, koji je već pokrenut, postane potpuno zavisan od nekih unutrašnjih procesa u SAD. Naprotiv, želeli bismo se da se barem nadamo da će tok i sadržaj našeg dijaloga imati direktan i suštinski uticaj na to kako se razvija misaoni proces i međuagencijski rad u Vašingtonu na doktrinarnim dokumentima“, objasnio je zamenik ruskog ministra.
Rjabkov je dodao da se Rusija i SAD nisu dogovorili o formiranju radnih grupa o strateškoj stabilnosti.
Diplomata je objasnio da Moskva i Vašington mogu da razviju nekoliko pravno i politički obavezujućih dokumenata o strateškoj stabilnosti, pri čemu nije isključeno određeni broj dokumenata može da predstavlja izvršne sporazume koji ne podrazumevaju ratifikaciju.

Kontrola naoružanja

Moskva bi želela da Vašington konkretizuje svoj stav o principima dijaloga o kontroli naoružanja, uključujući i pitanje ograničavanja nosača bojevih glava srednjeg dometa, naveo je Rjabkov.
On je dodao da je Rusija odavno to predlagala i da ti predlozi ostaju na pregovaračkom stolu.
„Što se tiče svih (nuklearnih) bojevih glava, smatramo da, uz sav značaj teme bojevih glava kao takvih, prioritet treba dati sredstvima za isporuku, to jest nosačima“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, to bi odgovaralo interesima obeju zemalja.

Moratorijum na raspoređivanje raketa

Moskva nije prekidala dijalog sa SAD na temu proverivih kontra-moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, nadajući se da će se rešenje ipak pronaći, rekao je Rjabkov.
„O tome ćemo razgovarati sa Amerikancima i njihovim evropskim saveznicima. Ovaj razgovor je u toku. Nije prekinut. Sada, uzimajući u obzir našu prilično intenzivnu razmenu signala sa Amerikancima i nastavak dijaloga u međuresornom formatu, mislim da će tema dobiti dodatnu relevantnost“, objasnio je on.
„Videćemo šta će se dogoditi. U krajnjem slučaju, u ovoj oblasti jednostavno ne možemo a da ne postignemo bar jasnoću, ali, naravno, u idealnim uslovima – pokretanje procesa pretraživanja koji i dalje, nadam se, mogu dovesti do pronalaženja zajedničkih tačaka“, zaključio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala