- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: SAD krive za novu krizu u Avganistanu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Situacija u svetu i dalje je izuzetno turbulentna, a nova runda krize u Avganistanu povezana je sa pokušajima nametanja tuđih vrednosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn samitu BRIKS-a.
„Aktuelna runda krize u Avganistanu direktna je posledica neodgovornih pokušaja spoljnog nametanja tuđih vrednosti, težnje za izgradnjom takozvanih demokratskih struktura metodama društveno-političkog inženjeringa, ne uzimajući u obzir ni istorijske ili nacionalne osobenosti drugih naroda, zanemarujući tradicije po kojima se živi u drugim zemljama“, smatra Putin.
Prema njegovim rečima, „povlačenje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika iz Avganistana dovelo je do pojave nove krizne situacije i još nije jasno kako je će sve ovo uticati na regionalnu i globalnu bezbednost“.
Putin je konstatovao da je primetno degradirao sistem strateške stabilnosti.
„Ne samo da ne prestaju, već se sa novom snagom rasplamsavaju stari regionalni sukobi“.
On je naglasio da Rusija, zajedno sa drugim zemljama BRIKS-a, posebnu pažnju posvećuje ovoj situaciji.
Kako je naveo, zemlje BRIKS-a nisu zainteresovane za trgovinu narkoticima i širenje terorizma iz Avganistana.
„Zainteresovani smo da zaustavimo tok migracija. Da bi Avganistanci mogli da žive mirno i dostojanstveno u svojoj domovini“, konstatovao je on.
Ruski predsednik je dodao da se zemlje BRIKS-a dosledno zalažu za uspostavljanje mira u Avganistanu.
„Rusija se, kao i njeni partneri iz BRIKS-a, dosledno se zalažu za uspostavljanje dugoočekivanog mira i stabilnosti na avganistanskom tlu. Stanovnici ove zemlje borili su se mnogo decenija i zaslužili su pravo da samostalno određuju kakva će biti njihova država“, naglasio je Putin.
On je primetio i da je „blisko partnerstvo zemalja BRIKS-a traženo, s obzirom na to da je situacija u svetu i dalje izuzetno turbulentna“. Putin je napomenuo da autoritet ovog udruženja raste, a njegova uloga u međunarodnim poslovima se povećava i vrlo je primetna.
„Ovo je logičan rezultat činjenice da je tokom 15 godina zajedničkih aktivnosti BRIKS-a uspeo da uspostavi efikasnu saradnju oko čitavog spektra aktuelnih globalnih i regionalnih pitanja“, dodao je šef države.
Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Pandemija usporila razvoj ekonomije

Govoreći o pandemiji virusa korona, predsednik Rusije je istakao da je ona pogodila sve aspekte života, usporila razvoj globalne ekonomije i pogoršala mnoge društvene probleme.
„Rizici povezani sa pandemijom virusa korona svima su očigledni… Ova pretnja odrazila se na gotovo sve aspekte našeg života, usporavajući razvoj globalne ekonomijei pogoršavajući mnoge društvene probleme“, rekao je Putin.
Trinaesti samit BRIKS-a održava se 9. septembra pod predsedavanjem Indije. Indija je za temu svog predsedavanja izabrala „15 godina BRIKS-a: saradnja unutar BRIKS-a u ime kontinuiteta, konsolidacije i konsenzusa“.
BRIKS je neformalno međudržavno udruženje Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala