- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Probija zaštitu i pod zemljom: Rusija će izvoziti raketu za uništavanje komandnih mesta /foto/

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRaketa H-59MK
Raketa H-59MK - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Rusija će do kraja godine prvom stranom kupcu isporučiti početnu seriju najnovijih avijacionih raketa H-59MKM koje, između ostalog, mogu da uništavaju zaštićena podzemna protivnička komandna mesta i probijaju beton, saopštio je Sputnjiku vojno-diplomatski izvor.
„U toku su finalna testiranja raketa. One imaju jedinstvene karakteristike kada je reč o mogućnosti da probijaju zaštitu različitih vojnih objekata“, rekao je naš sagovornik.
Kako je precizirano, radi se o raketama klase „vazduh-zemlja“.
Raketa je predviđena za uništavanje zaštićenih stacionarnih objekata sa ranije poznatim koordinatama i ima dodatni moćni višekomponentni kumulativni prednaboj u novom delu za probijanje betonskih ploča, meta ili sloja zemlje iza koga je sakriven objekat. Težina glavnog bojevog dela rakete iznosi 320 kilograma. H-59MKM opremljena je inercijalnim sistemom upravljanja sa satelitskom korekcijom.
Nova raketa je prvi put predstavljena u izvoznoj verziji na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu 2021.
Prema rečima našeg sagovornika, rezultati međunarodnih izložbi „MAKS 2021“ i „Armija 2021“ pokazali su da „ruski vojni proizvodi nisu izgubili popularnost na tržištu oružja, čak naprotiv – u pojedinim segmentima tržišta raste interesovanje za njih.

„Može se reći da postoji tendencija da povratimo naše pozicije od glavnog konkurenta – Sjedinjenih Američkih Država“, poručio je on.

Ranije je „Rosoboroneksport“ saopštio da je nakon izložbi naoružanja „MAKS 2021“ i „Armija 2021“ kompanija potpisala nove ugovore o prodaji oružja u vrednosti od preko tri milijarde evra.
Prema procenama, Rusija će 2021. godine izvesti oružje u vrednosti oko 15 milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala