Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li Kristijan Šmit posle posete Beogradu da postane i visoki predstavnik

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Kristijan Šmit
Aleksandar Vučić i Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Povlačenje odluke Valentina Incka o nametanju izmena krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida, uslov je svih uslova da bi takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit uspostavio komunikaciju sa Republikom Srpskom. Iako je Šmitova poseta Beogradu ohrabrujuća, prema njemu postoji duboko nepoverenje u RS zbog postupaka njegovih prethodnika.
Posetom Beogradu, gde se sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šmit pokušava da anulira postupke svojih prethodnika na mestu visokih predstavnika međunarodne zajednice za BiH. A pre svega Valentina Incka, čija je odluka o nametanju izmena krivičnog zakona BiH unazadila već ionako loše odnose u BiH, kaže politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.
Aleksandar Vučić i Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SRBIJA
Vučić: Sa Šmitom nisam pričao o deblokadi institucija BiH, to je pitanje za Dodika

Povlačenje Inckovog zakona — uslov svih uslova

Na pitanje može li Šmitova beogradska turneja da utiče na to da on povuče Inckov nametnuti zakon, naš sagovornik odgovara da uprkos Šmitovim izjavama u kojima kritikuje bošnjačku političku elitu i uprkos poseti Beogradu, ne treba gajiti nikakva pozitivna očekivanja dok se ne budu videli konkretni rezultati.

„Toliko je loših iskustava koje Srbi i Srpska imaju sa visokim predstavnicima, da nije pametno, po mom mišljenju, očekivati da stvari krenu nabolje na osnovu dva sastanka i jedne izjave. I dalje mislim da njegov izbor nije legitiman i legalan zbog protivljenja Rusije i Kine u Savetu bezbednosti, a pre svega, zbog protivljenja Republike Srpske“, navodi Savić i dodaje da su sastanci sa patrijarhom i srpskim predsednikom ohrabrujući, ali da to još uvek ne mora da znači ništa.

Povlačenje odluke Valentina Incka je uslov svih uslova za početak bilo kakvog dijaloga između Republike Srpske i Kristijana Šmita, smatra on.
„Uvođenje verbalnog delikta na takav način nije nešto preko čega bi moglo tek tako da se pređe“, izričit je Savić.

Povlačenje Inckovog zakona je znak dobre volje

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije smatra da bi Šmit morao da povuče Inckovu odluku pre bilo kakvog otpočetog dijaloga kao znak dobre volje.

„Kada bi to uradio, imao bi kvalitetniju komunikaciju i pored spornog izbora za visokog predstavnika. Povlačenje Inckove odluke omogućilo bi mu da kanališe odnose tako da postane neka vrsta neformalnog posrednika. A pošto je u startu rekao da će se truditi da spusti tenzije i da neće koristiti radikalna rešenja, ukidanje Inckovog zakona bi bilo pametno kao gest dobre volje“, napominje on.

Ukoliko ne povuče Inckov zakon, svaka Šmitova poseta ostaće na nivou povremenih sastanaka na kojima ništa suštinski neće bit dogovoreno, niti će on moći da poboljša svoju poziciju unutar BiH u odnosima sa predstavnicima konstitutivnih naroda, zaključuje Gajić.
Tokom posete Beogradu, Kristijan Šmit, čije je postavljenje za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH upitno za Rusiju, Kinu i Republiku Srpsku koje ne priznaju njegovu legitimnost, prvo se sreo sa patrijarhom, sa kojim je, kako stoji u saopštenju Šmitove kancelarije, razmenio mišljenja o situaciji u BiH i regionu, dogovorivši se da ostanu u daljem kontaktu.
Sa predsednikom Vučićem, Šmit se sastao u vili „MIR“, a srpski predsednik, kako stoji u saopštenju Predsedništva, istakao je da su predstavnici međunarodne zajednice neretko jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da od Kristijana Šmita očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup. Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, dodao je srpski predsednik.
Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala