- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Heroj Rusije koji nije ostavljao ljude u nevolji: Po čemu će pamtiti tragično nastradalog ministra

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMinistar za vanredne situacije Evgenije Ziničev koji je poginuo na Arktiku
Ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev koji je poginuo na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Za ministra Evgenija Ziničeva koji je juče stradao na službenoj dužnosti kolege kažu da je oficir dostojan svog poziva. Uvek je bio u prvim redovima i ostao je veran dužnosti u svim okolnostima, prenosi televizija „Zvezda“.
Kako je Kremlj saopštio, danas je ruski predsednik Vladimir Putin posthumno odlikovao Ziničeva medaljom Heroj Rusije.
„Za herojstvo, hrabrost i odvažnost iskazane prilikom obavljanja službene dužnosti“, navodi se u ukazu koji je potpisao ruski lider.
Pomoćnik načelnika straže 25. vatrogasno-spasilačke jedinice iz Sankt Peterburga Boris Starkovski priseća se trenutka kada je prvi put video Ziničeva. To se desilo kada je ministar došao da nagradi one koji su gasili požar u fabrici „Nevska manifaktura“.
Prema njegovim rečima, još nije sreo tako „dobrog, jednostavnog vatrogasca visokog ranga“.
Kolega iz Zabajkalskog kraja seća se Ziničeva kao pravog oficira koji ne može ostaviti ljude u nesreći.
„Upoznali smo se 2019. godine kada je naš Zabajkalski kraj zahvatila vatrena oluja koja je uništila čitava sela… Evgenije Nikolaevič (Ziničev) je stigao, razgovarao sa stanovnicima sela. Zahvaljujući njegovom učešću pružena je blagovremena pomoć i podrška stanovnicima našeg kraja“, rekao je zamenik načelnika Centra za upravljanje kriznim situacijama MČS Rusije za Zabajkalski kraj Bulat Amagabazarov.
U Sevastopolju kažu da je tragična vest o smrti ministra šokirala sve pripadnike MČS u Sevastopolju, koji i dalje ne mogu da poveruju šta se dogodilo.

„Imao sam čast da prisustvujem sastanku sa Ziničevom 2019. kada je posetio Sevastopolj po nalogu predsednika Putina kako bi rešio pitanja deminiranja objekta. Prvih minuta razgovora bilo je jasno da pred tobom stoji profesionalac koji razume sve o čemu govori, jasno zna šta pita. Ziničev je posebnu pažnju posvećivao pripadnicima MČS, jedinicama za reagovanje – običnim vatrogascima i spasiocima, pirotehničarima, roniocima. To je veliki gubitak za naše Ministarstvo, ali i za celu državu“, rekao je načelnik Specijalizovane jedinice Glavne uprave MČS Rusije za Sevastopolj Nikolaj Tiseljski.

Poziv spasioca naterala je Ziničeva da bez razmišljanja priskoči u pomoć poznatom režiseru Aleksandru Meljniku koji je birao mesto za snimanje dokumentarnog filma o Arktiku i Severnom morskom putu. Nakon što se Meljnik okliznuo sa ivice, ministar Ziničev je odmah za njim skočio kako bi ga spasao, ali je udario u stenu u vodi. Obojica su nastradala.
Kako mediji navode, ministar će biti sahranjen u rodnom Sankt Peterburgu 10. septembra.
Generalu armije Ziničevu je bilo 55 godina. Na mesto ministra za vanredne situacije imenovan je 2018. godine.
Ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Objavljeni detalji: Ruski ministar poginuo spasavajući čoveka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala