- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski socijalisti kritikovali demokrate: Prekinite da se hvatate za istoriju prljavim rukama

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Sofije pozdravljaju sovjetske vojnike oslobodioce
Stanovnici Sofije pozdravljaju sovjetske vojnike oslobodioce - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Oštre nesuglasice pojavile su se u bugarskom parlamentu povodom godišnjice pridruživanja zemlje koaliciji protiv Hitlera u Drugom svetskom ratu: Demokratska Bugarska izdala je deklaraciju u kojoj se Crvena armija optužuje za okupaciju Bugarske, a Bugarska socijalistička partija kritikovala je kolege.
Poslanik Demokratske Bugarske Atanas Atanasov rekao je tokom svog obraćanja parlamentu da je Bugarsku okupirala Crvena armija.
„Bugarsku državu okupirala je Crvena armija, a zahvaljujući organizaciji i logistici ove strane vojske u Bugarskoj je izvršen državni prevrat koji je zatim omogućio uspostavljanje komunističkog režima koji je 45 godina delio bugarsku naciju... Potrebno je da se prisetimo određenih okolnosti, jer treba pamtiti šta se dogodilo“, rekao je predstavnik poslaničke grupe.
Socijalisti su, sa svoje strane, bili ogorčeni na izjavu poslanika. Portparol socijalista Aleksandar Simov pozvao je svoje kolege da prestanu sa zloupotrebom teme 9. septembra, posle čega su kolege iz Demokratske Bugarske napustile salu za sednice.
„Polovina njih su deca stare nomenklature, roditelji nekih od vas slave ovaj praznik večeras... Ova parlamentarna govornica pamti mnogo ‘eseja’ na temu 9. septembra i mnogo je onih koji su se bavili ovom temom u politici. Ova govornica pamti sve govornike koji su na najneočekivanije i najmanje poetične načine izlagali sve svoje istorijske komplekse. Tu nema nikakvog iznenađenja. Deveti septembar se ne može koristiti kao politička žvaka za neke snage koje ne mogu da ponude nikakav plan za Bugarsku i zato stalno pokušavaju da se svojim prljavim prstima mešaju u istoriju“, istakao je Simov.
Tokom godina socijalizma, 9. septembar se u Bugarskoj slavio kao državni praznik i dan kada je na vlast došla Komunistička partija Bugarske: na taj dan je 1944. opoziciona levičarska organizacija Otadžbinski front preuzela vlast, a država, koja je tokom rata bila na strani Hitlera, prešla je na stranu saveznika.
Do 1990. godine 9. septembar je imao status praznika, a zatim su ovi događaji počeli da se nazivaju državnim prevratom. Ambasada Rusije u Bugarskoj organizovala je 9. septembra 2019. izložbu u čast 75. godišnjice oslobođenja Istočne Evrope od nacizma, a kao odgovor, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je diplomatsku misiju da ne podržava „sumnjive teze o oslobođenju“. Ministarstvo je saopštilo da je promena vlasti 9. septembra posledica činjenice da je 5. septembra 1944. SSSR objavio rat Bugarskoj koja je, kao saveznik Hitlerove Nemačke, „ostala neutralna“ u odnosu na SSSR.
Pročitajte još:
Bugarska istoričarka: Istočna Evropa pomaže Zapadu u revidiranju istorije Drugog svetskog rata
Bugarski intelektualci: Umesto zahvalnosti Sovjetskom savezu, svedoci smo iskrivljavanja činjenica
Bugarski diplomata: Zar su elita oni koji su uvukli Bugarsku u rat na strani Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala