- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Razmeštanje avganistanskih izbeglica u susednim zemljama ─ katastrofalan plan

© REUTERS / MURAD SEZERAvganistanski migranti isped tunela nakon ilegalnog prelaska u Tursku iz Irana
Avganistanski migranti isped tunela nakon ilegalnog prelaska u Tursku iz Irana - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Mogući plan NATO-a da izbeglice iz Avganistana smesti u zemlje Centralne Azije mogao bi biti katastrofalan za evropske zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Na kanalu „Diplomatski izvor“ na Telegramu objavljeno je, sa pozivom na medije, da su evropske zemlje ponudile „novac i resurse“ Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu ako se zemlje slože da otvore granice za izbeglice iz Avganistana..
„A to je realno katastrofalan plan ako natovci uspeju da izdejstvuju otvaranje granica Avganistana sa susednim zemljama. Evropi se to neće nimalo dopasti. Iako se čini da oni to još uvek ne shvataju“, prokomentarisala je Zaharova objavu na svom kanalu na Telegramu.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala