Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nisam razgovarao ni sa Krivokapićem, niti sa Abazovićem

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, u vreme nedavnih dešavanja u Crnoj Gori, nije razgovarao ni sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, niti potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem.
Vučić je to rekao komentarišući navode u hrvatskim medijima.
„Ono što je bilo iznenađujuće, to je jedna besmislena patološka kampanja koja se vodi, nepogrešivo, u svim hrvatskim medijima. U kojima sam ustoličenje na Cetinju izveo lično ja, komandovao sam helikopterskim jedinicama, naredio sam ko će da upravlja helikopterima, naredio kakvo će oružje da se nosi, koga sam pozivao u jedan, dva, tri, četiri noću u Crnoj Gori, kako sam menjao mišljenje rukovodstvu Crne Gore, odnosno pripadnicima Vlade Crne Gore“, naveo je Vučić, naglasivši da su to sve izmislili.
Dodao je da je pročitao da su ga „pojedini strani predstavnici optužili da preko srpske crkve želi da pravi veliku Srbiju“.
Vučić je podsetio da nije otišao u Crnu Goru na ustoličenje mitropolita Joanikija iako je bio pozvan i da je mitropolitu Joanikiju čestitao pismom u kojem je istakao neophodnost popravljanja odnosa sa Crnom Gorom.
Kako je ocenio, iza takvih napada stoji dobro organizovana kampanja, koja je ovoga puta snažnija i jača.
Prema njegovim rečima, još od 1878. godine, kada je Srbija stekla nezavisnost, postojali su pokušaji da se u regionu svi okrenu protiv Srbije koja je najveća, ne bi li kontrolisali Srbiju i ne bi li postojala balansirana snaga u regionu.
„Srbija, da budem sasvim otvoren, nije nikome smetala do 2011. i 2012, jer je bila slaba, razjedinjena, uništena u međusobnim svađama vladara, različitim kohabitacijama, nesposobnosti, neodgovornosti, užasnom stanju srpske ekonomije i tada je bila dobar partner svima. Takva, slaba Srbija je malo kome smetala“, ukazao je Vučić.
Naveo je da Srbija ni na koji način nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine niti bilo koje druge zemlje u regionu, ističući da Srbiju jedino zanima ekonomija, partnerstvo i saradnja sa tim državama.

„Važno vreme pred Srbijom“

Vučić je najavio da će se tokom septembra, pored nemačke kancelarke Angele Merkel, sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i liderima Višegradske grupe u Budimpešti.
„Posle imamo posetu Ursule fon der Lajen, koja dolazi u Beograd 29. septembra, a u međuvremenu američke i francuske senatore. Takođe, u međuvremenu, biće i samit Otvoreni Balkan“, naveo je Vučić.
Dodao je da će se u nedelju sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.
„I zbog sutrašnjeg susreta sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kao i zbog svih drugih stvari koje imamo, i pred Dan nacionalne zastave i jedinstva“, rekao je Vučić.
„Kada pogledate agendu za septembar, jasno je da su važni događaji pred Srbijom, da se mnogo toga važnog za zemlju dešava“, ocenio je Vučić, preneo je Tanjug.

Stopa rasta od 7,5 odsto

Očekujemo da do kraja godine imamo stopu rasta od 7,5 odsto, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da bi to omogućilo održivo povećanje plata i penzija.
Vučić je napomenuo da je resorno ministarstvo nešto konzervativnije sa svojim procenama, ali da državni vrh očekuje pomenutu cifru.
„Cilj nam je da držimo stopu javnog duga ispod 60 odsto, a ispod toga su jedino baltičke i skandinavske zemlje, Bugarska i Rumunija i niko više“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je istakao da će od decembra biti 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica uveliko u izgradnji, što je, kako je naveo, apsolutni rekord u Evropi.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala