- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veličanstveno Caricino: Mesto u koje se Katarina Velika zaljubila, pa ga osudila na godine zaborava

© Sputnik / Olivera IkodinovićCaricino
Caricino - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Muzej i park Caricino u Moskvi zauzima ogromnu površinu od 100 hektara. To je mesto u koje se svaki turista zaljubi, te je teško zamisliti da je nekada carica Katarina Velika odbila da živi tu i osudila dvorac na godine zaborava i pustoši.
Istorija Caricina seže u 1755. godinu kada je Katarina Velika stigla u Moskvu. Prolazeći kroz Kolomensko, divila se lepoti imanja koje je pripadalo knezu Sergeju Kantemiru, a zvalo se Crno blato. Carica ga je kupila i preimenovala u Caricino.
Za gradnju nove rezidencije Katarina je angažovala dvorskog arhitektu Vasilija Baženova koji je 10 godina gradio carski kompleks. Katarina ponovo dolazi u Moskvu 1985. godine, kada je prvi put videla delo Baženova uživo. Carica je imala surov prigovor: potrebne su kardinalne izmene unutrašnjosti palate.
Do dana današnjeg nije jasno zašto je Katarina naredila da se preurede u potpunosti gotove građevine, koje je preliminarno bila odobrila. Baženov je isključen iz daljeg procesa gradnje, a projekat je predan njegovom učeniku Matveju Kazakovu.
Uprkos 20. godišnjoj gradnji i izmeni projekta, carica na kraju tu nije živela, a Caricino nikada nije postalo moskovska carska rezidencija.
Posle Oktobarske revolucije, tu su bile i popularne „komunalke“, odnosno stanovi u kojima je živelo više porodica. U sovjetsko doba većina zdanja je bila opustošena i razrušena.
Posle velikih restauratorskih radova, kompleksu Caricino je dvehiljaditih godina vraćen istorijski izgled.
Danas je Caricino najveći muzejsko-izložbeni, prirodni, kulturni-istorijski i turistički kompleks ruske prestonice.
Detaljnije o Caricinu saznajte iz video-bloga novinarke Sputnjika Olivere Ikodinović.
Voronjež - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
RUSIJA
Ovo je grad u kome žive najlepše žene u Rusiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala