- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uprava policije o događajima na Cetinju: Policijskom akcijom rukovodio Brđanin

© Sputnik / Radoje PantovićPutevi na prilazu Cetinju su zatvoreni, na ulasku u grad kulja crni gusti dim
Putevi na prilazu Cetinju su zatvoreni, na ulasku u grad kulja crni gusti dim - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Policijom isključivo rukovodi direktor Uprave policije Zoran Brđanin, a u skladu sa hijerarhijom, po dubini, unutrašnjim organizacionim jedinicama rukovode pomoćnici direktora, načelnici, komandanti, šefovi, komandiri itd, saopštili su danas iz Uprave policije.
Oni su se oglasili nakon objavljenih tekstova koji se odnose na navodne nepravilnosti i odstupanja u procesima rukovođenja i komandovanja u Upravi policije, odnosno određivanja rukovodilaca tokom policijske akcije na Cetinju, uključujući i tekstove koji su objavljeni danas, ali i ranije.
Pojedini mediji ranije su preneli tvrdnje da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odbio u ponedjeljak na sastanku u Vladi zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da smijeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon čega mu je on rekao će tražiti od parlamenta da razriješi njega.
U saopštenju Uprave policije ističu da je “Uprava policije hijerarhijski ustrojen sistem sa strogo definisanim zakonskim principima rukovođenja i komandovanja, definisanom unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom, kao i sa propisanim internim aktima upravljanja, što podrazumijeva i određivanje rukovodilaca u policijskoj akciji na Cetinju”.
“U skladu sa članom 14 Zakona o unutrašnjim poslovima, policija je u svom radu politički i ideološki neutralna, a u vršenju policijskih poslova i sa njima povezanih poslova je operativno nezavisna od bilo koga, pa i od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave. Takođe, naglašavamo i da se upotreba specijalnih jedinica policije vrši isključivo uz saglasnost direktora Uprave policije, s tim da ministar ima ovlašćenje da opozove upotrebu specijalnih jedinica Policije”, naglašavaju oni.
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je prije par dana da će u narednih sedam dana biti preispitani svi u komandnom dijelu odgovornosti oko dešavanja na Cetinju, dodajući da neće biti pošteđenih.
"Svi koji su se, na bilo koji način, u ovim događajima, ogriješili prema zakonu, oni će odgovarati", istakao je Krivokapić na konferenciji za medije povodom aktuelnih dešavanja u državi.
On je dodao i da će u komandnom dijelu odgovornosti biti preispitan svaki čin svakog pojedinca.
"Koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne, i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti", poručio je Krivokapić.
Na pitanje ko je komandovao dešavanjima na Cetinju - on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, premijer je rekao da se prelomni trenutak desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao da ide u Prijestonicu, te da je tek tada komandni system prepušten profesionalcima.
On je dodao da su u noći između subote i nedjelje imali različite informacije i da je možda prejaka riječ "državni udar", te da je on sigurno nije koristio u razgovoru sa liderima Demokratskog fronta (DF).
Premijer je sinoć organizovao prijem u Vili Gorica za policajce koji su sproveli akciju na Cetinju, a na slikama sa prijema nema ni ministra Sergeja Sekulovića ni direktora Uprave policije Brđanina ni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, zaduženog za bezbijednost.
Spekulacije da je došlo do nesuglasica oko načina na koji će patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije biti prevezeni do Cetinja 5. avgusta potvrdili su i iz DF-a na presu održanom 6. septembra, kazavši da je u noći između 4. i 5 septembra došlo do nesluglasica u Vladi.
Da je bilo različitih viđenja kako da se crkveni velikodostojnici prevezu do Cetinja potvrdio je indirektno i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, saopštavajuući u intervjuu za TV da su on, Sekulović i Brđanin te noći između 4. i 5. septembra bili u njegovoj kancelariji, a u kancelariji premijera da je bio Krivokapić sa ministarkom Oliverom Injac, ministrima Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, a sa njima je bio na sastanku i šef ANB-a Dejan Vukišić, kao i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.
U zoru 5. septembra je odlučeno da patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikje do Cetinsjkom manastira budu prevezeni vojnim helikopterom. Kasnije je saopšteno da su suspendovana dva pilota zaposlena u policiji koji su odbili da prevezu patrijarha i mitropolita tog jutra.
Podsetimo da je bilo različitih informacija i u vezi sa odlukom o hapšenju savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića zbog napada na policajca na Cetinju. Naime, premijer je tvrdio da je naložio hapšenje, dok je Brđanin kasnije izneo tvrdnju da je tu odluku doneo on.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Milo ispunio obećanje, postao gospodar brda i šume
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Krivokapić obelodanio: U 4.20 ujutro sam rekao - ja idem sa patrijarhom i mitropolitom na Cetinje
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije i kula Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
RUSIJA
Zaharova: Situacija u Crnoj Gori mora se rešiti uz poštovanje prava SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala