- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski episkop o haosu na Cetinju: Ugledajmo se na srpskog patrijarha - poslao ga je Gospod

© Sputnik / Dejan SimićDoček patrijarha Porfirija u Podgorici
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije još jedan je pravi pastir kojeg je Gospod poklonio svojoj zemaljskoj crkvi, napisao je vikar Kijevske mitropolije episkop Bariševski Viktor Koceba u svom autorskom blogu.
Kao dokaz svoje tvrdnje ukrajinski episkop navodi situaciju na Cetinju, gde su "patriote" i "nacionalisti" pokušali da onemoguće ustoličenje novoizabranog mitropolita Crnogorsko-primorske mitropolije. On je objasnio da bi, da su uspeli da izdejstvuju prenos ustoličenja iz glavne crnogorske svetinje – Cetinjskog manastira u Podgoricu, kasnije mogli da ga proglase nelegitimnim.
Vlasti su ubeđivale patrijarhu Porfiriju da je Podgorica bolja opcija, da mu garantuju bezbednost, čak su i argumenti državnog rukovodstva i policije izgledali prilično ubedljivo, naveo je episkop Viktor.
Po njegovim rečima, "pravi pastir nikad ne beži od svog stada. Naprotiv, on "polaže svoj život za ovce".
"Upravo tako je postupio i patrijarh Porfirije – bez obzira na opasnost, on je odlučio, da uradi to što je njegov dug pred Bogom i božjim narodom. Stoga je srpski patrijarh ipak stigao u Cetinjski manastir, gde je služio liturgiju tokom koje je i obavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija", napisao je episkop.
Patrijarh bi otišao na Cetinje i bez policije, čuvali su ga na inicijativu države, a ne na njegov zahtev, podsetio je ukrajinski jerej.
"Njegov postupak je primer koji treba slediti. Na kraju krajeva, i u našem životu često postoje slučajevi kada moramo da napravimo izbor – da se pokorimo okolnostima i predamo ili ispunimo svoju misiju, bez obzira na sve?
Postupak patrijarha Porfirija jasno pokazuje da je on pravi pastir za svoje stado. Svaki stanovnik Crne Gore je video da se poglavar Srpske pravoslavne crkve ne brine za sebe, već za svoje sopstvene interese, već brine o Crkvi i na prvo mesto stavlja ispunjenje Jevanđelja.
Očigledno da ustoličenje mitropolita Joanikija još jednom svedoči o istinitosti Crkve i dobar je primer pobede Hrista nad zemaljskim silama. Iskreno se radujemo što je Gospod poklonio svojoj zemaljskoj Crkvi još jednog pravog pastira – patrijarha Porfirija i nadamo se da će on i dalje biti inspirativan primer za milione pravoslavnih hrišćana", zaključio je episkop Bariševski Viktor.
Mitropolit Joanikije u cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
REGION
Mitropolit otkriva šta se dešavalo u noći uoči ustoličenja
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala