- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Talin vodi „vizni rat“, Moskva protestuje

© Sputnik / Vitaliй BelousovZgrada estonske ambasade u Moskvi
Zgrada estonske ambasade u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Moskva je izrazila odlučan protest ambasadoru Estonije u Rusiji Margusu Lajdreu, jer je Talin odbio da izda vizu ruskom ruskom diplomati, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Odgovornost za eskalaciju i njene posledice u potpunosti je na estonskoj strani. Nismo mi ti koji su započeli 'vizni rat', nego Talin još u januaru ove godine kada je potpuno neosnovano proterao ruskog diplomatu“, saopštila je portparolka MIP Rusije Marija Zaharova.
Podsetila je da pozivi Moskve da se „zaustavi odmotavanje sankcione spirale“ nisu uslišeni ni nakon nedavnog hapšenja estonskog konzula Marta Latea u Sankt Peterburgu.
„Više puta smo upozoravali estonsku stranu da će njena politika usmerena na dalju eskalaciju neminovno dovesti do naših recipročnih koraka – primorani smo da preduzmemo odgovarajuće mere protiv člana estonske diplomatske misije u Moskvi“, poručila je Zaharova.
Takođe je savetovala partnerima da unapred odustanu od koraka, usmerenih na degradaciju bilateralnih odnosa.
Ranije je Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je 6. jula u Sankt Peterburgu uhapšen estonski konzul Mart Late zbog špijunaže. Late je uhvaćen sa poverljivim dokumentima koje mu je predao ruski državljanin. Iz FSB su saopštili da su takve aktivnosti očigledno neprijateljske prema Rusiji. Protiv diplomate će se preduzeti mere u skladu sa međunarodnim pravom.
Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije izjavilo je da je pritvaranje Latea „inscenirano i da je provokacija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala