- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Senat Univerziteta u Beogradu odbio da ukine odluku o poništenju doktorata Siniše Malog

© Tanjug / TARA RADOVANOVICMinistar finansija Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Senat Univerziteta u Beogradu odbacio je danas zahtev advokatske kancelarije Siniše Malog da se poništi odluka tog tela o poništavanju doktorske disertacije aktuelnog ministra finansija koja je doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, i da se čeka da se postupak po zahtevu Upravnog suda ne završi.
Zahtev je, naime, odbačen kao „nedozvoljen“ uz obrazloženje da se čeka odluka Odbora, a da pre toga treba da se izjasni Fakultet organizacionih nauka.
Rektorka Ivanka Popović je rekla da je Upravni sud ranije poništio odluku Odbora i da je vratio postupak na ponovno odlučivanje, a da, dok se postupak po zahtevu Upravnog suda ne završi, nema mogućnosti da se raspravlja o poništavanju odluke o poništavanju doktorske disertacije Siniše Malog.
Popović je navela da je u pitanju „administrativna stvar“ i da veruje da će se u razumnom roku rešiti.
© Tanjug / ZORAN ZESTICIvanka Popović
Ivanka Popović - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Ivanka Popović
„Univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku tražio je od Fakulteta organizacionih nauka da se izjasni, a kada stigne odgovor Odbor će se izjasniti i uputiti svoj odgovor sudu. Onda ćemo videti da dođe i to pitanje na dnevni red, u skladu sa propisanim rokovima i da Senat ima elemente na osnovu kojih može da donese odluku“, rekla je Popović posle sednice Senata.
Na pitanje kako komentariše to što joj je završen rektorski mandat, kao i ranije prorektorski, a da pitanje o doktoratu Siniše Malog nije završeno, Popović je kazala da joj je žao što određene stvari ne uspevamo efikasnije da rešimo, ali da imajući u vidu da pravna procedura dozvoljava mogućnosti da se stvari prolongiraju, veruje da će se ta priča nastaviti.
„Odluka Upravnog suda se odnosila na administrativni postupak, ali nije ušla u domen toga da doktorska disertacija nije plagijat. Odluka suda govori o proceduralnim pitanjima, a ne o suštini doktorske disertacije i to nije zanemarljivo“, rekla je ona.
Dekan FON-a Milija Suknović rekao je na sednici Senata da je sredinom jula od Odbora za profesionalnu etiku stigao zahtev da FON dopuni dokumentaciju, odnosno da Suknović potpiše odluku Nastavno-naučnog veća kojom je Siniši Malom izrečena javna osuda zbog doktorata.
„Meni je Odbor izrekao javnu opomenu što nisam potpisao tu odluku u svoje ime kao dekan, već u ime Nastavno-naučnog veća, iako po pravilniku postoji takva odredba da se kaže da je odluka na predlog nastavno-naučnog veća. Ni pravna služba FON-a ni Univerziteta nije u roku od 15 dana sugerisala da to uradim“, rekao je Suknović.
Naveo je da je potpisao odluku i da će taj dokument do kraja sedmice biti prosleđen Odboru za profesionalnu etiku.
Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić postavio je pitanje da li je doktorska diploma Siniše Malog izdata i kada, a rektorka Popović je kazala da diploma postoji, ali da nikada nije uručena.
Boričića je zanimalo i koji su još elementi i procedure osporeni od strane Upravnog suda i da li se to odnosi i na podnošenje žalbe od strane rektorke, a Popović je kazala da je njena žalba odbačena i da je jasno određeno da se postupak vrati na deo odluke koji je donet na FON-u, objavio je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala