- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ministar poginuo spasavajući poznatog režisera koji je pomagao kosovske Srbe

© Sputnik / Aleksandr Poljakov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Meljnik
Aleksandar Meljnik - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev poginuo je spasavajući poznatog ruskog režisera i scenaristu Aleksandra Meljnika, saopštilo je Ministarstvo.
Kako je saopšteno Sputnjiku, Meljnik je doputovao u Noriljsk kako bi odabrao mesto za snimanje svog novog dokumentarnog filma, posvećenom razvoju Arktika i Severnog morskog puta.
„Aleksandar Meljnik se nalazio na mestu održavanja međuresorsnih vežbi Ministarstva za vanredne situacije“, saopštila je pres-služba MČS.
Kako RT javlja, Meljnik je bio snimatelj Ministarstva za vanredne situacije.
Rođen je 1958. godine u Luganskoj oblasti. Meljnik je radio na polarnoj stanici u Laptevskom moru, učestvovao je u hidrološkim ekspedicijama u basenima Severnog ledenog i Tihog okeana. Snimio je filmove „Nova zemlja“, „Teritorija“, „Zemlja leoparda ili fenomen čoveka“. Dobitnik je nagrade Nacionalne akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije (Nika).
Podsetimo, ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev tragično je stradao spasavajući život Ziničeva na međuresornim vežbama u Noriljsku.
Glavna urednica MIA "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan objavila je na društvenim mrežama detalje tragedije. Ona je navela da je Ziničev doputovao u Dudinku zajedno sa gubernatorom Aleksandrom Usom kako bi proverio kako teče izgradnja nove požarne stanice.
„On je sa snimateljem stajao na ivici platforme... Snimatelj se okliznuo i upao u vodu. Bilo je dosta očevidaca. Niko nije uspeo ni da dođe sebi, a Ziničev je skočio u vodu za čovekom i udario u stenu“, napisala je Simonjanova. Obojica su nastradala.
U vreme martovske tragedije na Kosovu i Metohiji Meljnik je bio predsednik fonda Andreja Prvozvanog koji je u skladu sa mogućnostima podržavao kosovske Srbe. Povodom godišnjice pogroma na Kosovu je govorio za Sputnjik 2015. godine.
Meljnika je 2005. godine Srbija i Crna Gora odlikovala Medaljom za humanost.
Ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Objavljeni detalji: Ruski ministar poginuo spasavajući čoveka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala