- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija testira tenk koji vidi i iza horizonta

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike
Tenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Prvi primerak najnovijeg ruskog tenka T-90M „Proriv“ sa dopunskim kompletom optičko-elektronskog sistema biće uskoro testiran na vojnim vežbama, saopštili su u ruskoj vojnoj industriji.
Na forumu „Armija-2021“ predstavljen je tenk koji poseduje termovizijski uređaj za osmatranje sa TV kanalom, laserski daljinomer na jarbolu, kao i modul na kojem će se prikazivati informacije.
Uređaj se nalaziti na jarbolu na visini od oko tri metra. Sistem omogućava da se primeti i raspozna čovek na četiri kilometra, tenk sa boka na osam kilometara i da se vrši telemetrija (tehnologija daljinskog merenja i prenosa informacija sa udaljene lokacije) na osam kilometara, što je dovoljno za osmatranje. Dopunski komplet na tenku će omogućiti da se prati, pronalazi, raspoznaje i da se na daljinu izmere koordinate objekta.
Ova tehnologija je već poznata, ali je prvi put primenjena na tenku.
Posle testiranja biće doneta odluka o serijskoj proizvodnji za vojsku Rusije.
Prvi modernizovani tenkovi T-90M su počeli da se koriste u vojsci u proleće 2020. godine. Na forumu „Armija-2021“ Ministarstvo odbrane Rusije i koncern „Uralvagonzavod“ (ulazi u sastav državne korporacije „Rosteh“) su potpisali ugovor za isporuku još jedne partije tenkova T-90M „Proriv“, kao i za modernizaciju T-90 na nivo T-90M.
Tenk T-90M je dobio novi toranj i moćniji motor od 1.130 konjskih snaga. „Proriv“ ima i top kalibra 125 milimetara koji omogućava da se koristi nova moćna municija, kao i navođene rakete koje mogu da unište neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara.
Novi višekanalni nišan omogućava primenu naoružanja u bilo koje doba dana. Pored toga, moguća je razmena informacija sa drugim tenkovima u realnom vremenu, što je ujedno i glavna osobina modernizovanog tenka.
Tenk T-90M ima poseban premaz koji sprečava klizanje, isti premaz se koristi i na najnovijim tenkovima T-14 „Armata“.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Stiže pojačanje: Ruska vojska dobija najnovije tenkove „Armata“ i „Proriv“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala