Pisac, humanista i patriota, Laza Lazarević ostao je upamćen i kao „sirotinjska majka“

© Foto : CC0Laza Lazarević
Laza Lazarević - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Izložba „Laza Lazarević – srpski kulturni heroj“ posvećena životu i delu našeg znamenitog pisca i lekara otvorena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ povodom 170 godina od rođenja i 130 godina od smrti ovog velikana.
Na ukupno 30 panela prikazani su nesvakidašnja biografija, blistav književni domet i zadivljujući doprinos u medicini i nauci ovog jedinstvenog čoveka koji je potomstvu ostavio ne samo vrhunska dostignuća u više različitih oblasti nego i svetao primer besprekornog životnog puta humaniste, patriote i dobrotvora.
„Povod za organizovanje izložbe jeste godišnjica rođenja i smrti Laze Lazarevića koje se obeležavaju ove godine. Laza je bio neverovatna ličnost i ostavio je veliki doprinos u medicini. On se u književnosti održao do današnjeg dana kao prijemčiv pisac visoke umetničke vrednosti, kao tvorac psihološke pripovetke i jedan od glavnih predstavnika srpskog realizma. Na dva fronta dao je neverovatne rezultate, a imao je, uz sve to, i fascinantnu biografiju“, kaže za Sputnjik Vuka Jeremić, koja je uz Draganu Mihailović autorka ove izložbe.
Od zbirke pripovedaka Laze Lazarevića, publikacija koje tumače njegovo književno stvaralaštvo do Lazarevićevih spisa o dijagnozama različitih bolesti i opisa toka lečenja, svi eksponati na izložbi pokazuju koliko je značajan trag ovaj naučnik i humanista ostavio u razvoju srpske medicine.

Sirotinji nosio lekove o svom trošku

„Laza Lazarević je završio prava, a potom i medicinu. Napustio je studije za koje je dobio stipendiju u Belinu da bi se pridružio srpskoj vojsci u srpsko-turskom ratu. Dakle, Laza Lazarević se vratio iz inostranstva da bi sebe stavio na raspolaganje porodici i otadžbini. Sama činjenica da su ga zvali „sirotinjska majka“ jer je sirotinji nosio lekove o svom trošku govori o profilu tog čoveka, zbog čega je svrstan u veoma važne figure i medicine, i književnosti, i istorije Srbije i upisao se među srpske kulturne heroje“, ističe koautorka izložbe.
© Foto : Arhiva Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Izložba "Laza Lazarević - srpski kulturni heroj"
Izložba Laza Lazarević - srpski kulturni heroj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Izložba „Laza Lazarević – srpski kulturni heroj“ Vuke Jeremić i Dragane Mihailović koju danas otvaraju dr Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i mr Gordana Lazarević, saradnica Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva i bibliotekarka savetnica u Univerzitetskoj biblioteci trajaće naredne dve sedmice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala