- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nadmašiće Švajcarsku: Rusija juriša u top 10 svetskih izvoznika čokolade

© Sputnik / Yan VaskovProizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Rusija bi ove godine mogla da se nađe među prvih deset izvoznika čokolade u svetu i time pretekne Švajcarsku, navodi Udruženje konditorske industrije „Askond“.

„Rusija se može podići sa 11. mesta i, nadmašivši Švajcarsku, prvi put ući u deset vodećih svetskih dizvoznika čokolade“, navodi se u prognozi „Askonda“, objavljenoj u dokumentima Federalnog centra za razvoj izvoza poljoprivrednih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede Rusije u koje je imao uvid Sputnjik.

Kako je precizirano, u poslednjih pet godina isporuke proizvoda od čokolade su se udvostručile, a u 2020. godini je premašena cifra od 300.000 tona.
Prema procenama, ove godine bi Rusija mogla da isporuči čokoladu u vrednosti od preko 760 miliona dolara, tvrdi „Askond“. Trenutno se u Rusiji oko 120 konditerskih kompanija bavi izvozom, što je za 72 odsto više nego 2019. godine.
Ove godine ruska čokolada i proizvodi od čokolade izvozili su se u više od 75 zemalja, a vodeći kupci ostaju zemlje ZND, a među top pet kupaca su i Azerbejdžan i Kina.

Pored toga, ove godine su ruski proizvodi od čokolade prvi put isporučeni u Nepal, BiH i Severnu Makedoniju. Rusija je na prvom mestu po isporuci čokoladnih proizvoda u Kinu.

Takođe, Rusija je među 15 svetskih uvoznika kakao zrna.
Čokolada - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Čokolada može da bude zdrava za srce: Naučnici objasnili kako
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala