- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB potvrdila: CIA učestvovala u hapšenju Rusa u Minsku

© AP Photo / Carolyn KasterLogo Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američka zastava
Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Informacija televizije „Si-En-En“ o tome da je CIA pomagala Ukrajini da organizuje hapšenje 33 Rusa u Belorusiji prošle godine je istinita i objektivna, saopštio je predstavnik Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.
„U potpunosti potvrđujemo informaciju koju je objavila televizija ‘Si-En-En’, ona je istinita, oni su veoma objektivno prikazali ulogu CIA, tako da mi tu informaciju smatramo verodostojnom“, rekao je predstavnik FSB-a.
FSB smatra da je operacija hapšenja 33 Rusa u Belorusiji prošle godine isplanirana u američkoj CIA sa ciljem da se unište rusko-beloruski odnosi.

„Cilj je bio poznat, KGB republike je znao da su ti ljudi došli kako bi učestvovali u masovnim neredima na strani opozicije, tako da su beloruski partneri tako i odreagovali. Zatim je sve došlo na svoje, bez obzira na pokušaje koje je preduzimala ukrajinska strana“, izjavio je on.

„To je planirana otmica ruskih građana sa teritorije treće zemlje. Sve što se događa, sve što vidimo od strane specijalne službe Ukrajine je čin državnog terorizma. Ne možemo da procenimo čiji su oni instrument“, rekao je predstavnik Federalne službe bezbednosti.
Podsetimo, Belorusija je 29. jula prošle godine uhapsila 33 ruska državljanina. Istražni komitet Belorusije saopštio je da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.
Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo „više od 200 boraca koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje“.
Kako je saopštio ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev uhapšeni Rusi su samo putovali preko Belorusije u treću zemlju. Ambasador je rekao novinarima da bi Rusi bi mogli biti radnici kompanije koja se bavi privatnim obezbeđenjem i koji su trebali da otputuju u treću zemlju.
Sa druge strane, Kijev je tražio izručenje 28 državljana uhapšenih u Belorusiji kako bi se procesuirali zbog navodnih zločina, povezanih sa učešćem u sukobu u Donbasu.
Kasnije je Rusija saopštila da su 32 od 33 uhapšena Rusa vraćena u Rusiju, dok je 33. sa beloruskim državljanstvom ostao u Belorusiji.
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
„Si-En-En“: CIA pomogla Ukrajini u operaciji hapšenja 33 Rusa u Belorusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala