Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drecun: Od SAD zavisi sledeći potez Prištine

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da od ishoda tehničkog dijaloga u Briselu, koji se vodi i danas, zavisi da li će uskoro biti organizovan treći sastanak na vrhu. On je dodao da od stava SAD o moratorijumu vezanim za statusno pitanje zavisi da li će Priština ponovo pokrenuti lobiranje za ulazak u međunarodne organizacije.
Razgovori koji se od juče vode u Briselu pripremni su za treći susret na vrhu, ali od njihovih rezultata zavisi da li će biti tog sastanka, jer ako se ne napravi napredak, bar oko jednog pitanja nesvrsishodno bi bilo zakazati takav sastanak, rekao je Drecun za TV Pink i naglasio da bi to bio preterani rizik za dijalog.
Važno je, kako kaže, da se vidi da li je napravljen pomak po pitanju nestalih, slobode kretanja, pravosuđa, Zajednice srpskih opština, ali i odnos Prištine prema Vašingtonskom sporazumu.
Podsetio je da je Stejt department, povodom godišnjice potpisivanja tog dokumenta u Beloj kući, rekao da ohrabruje obe strane da nastave da sprovode sporazum, sa akcentom na moratorijum vezan za statusno pitanje.
Drecun je naglasio da je tu važno što su SAD ocenile da bi kršenje moratorijuma uticalo na rešavanje tehničkih pitanja.
O mogućnosti da Priština ponovo pokrene lobiranje za ulazak u Savet Evrope, Interpol ili Unesko, Drecun kaže da tzv. Kosovo ne ispunjava uslove da bude članica SE, i da nemaju ni dovoljno standarda za poštovanje ljudskih prava.
Prema njegovim rečima, iz tog ugla gledano ne bi trebalo da se desi da uđu u SE. Ali, kako dodaje, imajući na umu da političke odluke zatvaraju oči pred činjenicama, moguće je da se desi nešto što ne bismo želeli.
Drecun je izrazio uverenje da je po pitanju članstva Prištine u Unesku ili Interpolu odnos snaga ostao isti i da nemaju šansu.
Sve zavisi od SAD i toga ako iza Prištine stanu moćne države poput njih, Nemačke ili Turske, rekao je Drecun.
"Ako SAD budu insistirale na moratorijumu, ne verujem da će Priština napraviti salto mortale i krenuti u nešto što je unapred izgubljena bitka", rekao je Drecun, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala