- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Uvredljiv rečnik“: Nacionalni arhiv SAD stavio oznake upozorenje na Deklaraciju nezavisnosti i Ustav

© AP Photo / Jacquelyn MartinVojnici na zgradi Pentagona i zastava Amerika
Vojnici na zgradi Pentagona i zastava Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Kod svakog dokumenta koji pogledaju na Nacionalnom arhivu SAD posetioci mogu videti da li sadrži „uvredljiv rečnik“, a kao problematični dokumenti označeni su i Deklaracija nezavisnosti i američki Ustav.
Oznake „upozorenje o uvredljivom jeziku“ mogu se videti na stranicama skenirane verzije Deklaracije nezavisnosti i Ustava SAD, kao i na ključnih prvih 10 amandmana, poznatih kao Povelja o pravima.
Kako prenosi RT, nije poznato koliko dugo te oznake već stoje na tim dokumentima.
Oznake je najpre primetila republikanska kongresmenka Loren Bebert iz Kolorada, koja je tu informaciju podelila na Tviteru, a mnogi su zatim kritikovali potez kao još jedan ustupak ostrašćenim neoliberalima.
Ken Kučineli, bivši zamenik sekretara za Nacionalnu bezbednost u Trampovoj administraciji takođe nije mogao da sakrije svoj bes.
„Šta smo to postali? Sada Nacionalna arhiva stavlja upozorenje o uvredljivom jeziku na Ustav. Da li se šalite sa mnom“, upitao je Kučineli.
Nacionalni arhiv stavlja pomenute oznake na „potencijalno štetan sadržaj“ koji može da sadrži „rasističke, seksističke, mizogine i ksenofobične stavove i mišljenja“ ili da na drugi način diskriminiše i izopštava na osnovu seksualnosti, pola, religije i drugih kriterijuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala