- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Bestidno izrugivanje“: Moskva poziva Kijev da prekine sa uklanjanjem spomenika sovjetskim vojnicima

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaSpomenik sovjetskim vojnicima u Varšavi
Spomenik sovjetskim vojnicima u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Rusija je pozvala Ukrajinu da prestane sa uvredljivom praksom uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima. To je bestidno izrugivanje nad prahom i pepelom vojnika, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je komentarisala planove Kijeva za demontiranje spomen-obeležja „Večna vatra“ na groblju sovjetskih vojnika u Lavovskoj oblasti.
„Na odgovarajući zahtev Generalnog konzulata Rusije i Lavovu dobijen je uznemirujući po sadržaju odgovor administracije grada Drogobič. U njemu se navodi da je nedopustivo ‘mešanje u unutrašnje stvari zemlje’ i tvrdi da je tokom Drugog svetskog rata Ukrajina pretrpela ‘gubitke od fašističko-nacističkog i sovjetsko-komunističkog totalitarnog režima’“, rekla je Zaharova.
Ona je dodala da su tako u istu ravan stavljeni oni koji su spasili Evropu od fašista, vojnici Crvene armije, i Hitlerove snage.
„To je bestidno izrugivanje Kijeva nad prahom i pepelom sovjetskih vojnika poreklom iz svih republika SSSR i kršenje međunarodnih obaveza i normi nacionalnog zakonodavstva u vezi sa zaštitom i očuvanjem vojničkih memorijala…Pozivamo Kijev da prekinu sa tom uvredljivom praksom prema mestima gde su sahranjeni sovjetski vojnici“, navela je Zaharova.
Podsetimo, krajem jula u Lavovu je u potpunosti demontiran spomenik sovjetskim vojnicima.
Spomenik sovjetskoj armiji u bugarskoj Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2019
Bugarski arhitekta: Sakriti spomenik sovjetskoj armiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala