- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden nastavlja politiku Trampa - "lova na veštice" po svetu

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden produžio je dejstvo dekreta koje omogućava da se uvode sankcije zbog stranog mešanja u izbore u zemlji. Dokument koji je stupio na snagu u septembru 2019. godine, produžen je na još godinu dana.
"Sposobnost lica koja se stalno ili delimično nalaze van SAD da utiču na izbore u SAD ili podrivaju poverenje javnosti u njih… nastavlja da pravi neobičnu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD", ukazano je u pismu Bajdena potpredsednici zemlje Kamali Haris i predsedniku Predstavničkog doma Nensi Pelosi.
Rizici mešanja mogu biti povezani kako sa širenjem dezinformacija i propagandom, tako i sa nedozvoljenim pristupom izbornoj i predizbornoj infrastrukturi, rekao je Bajden.
On je naglasio da nema dokaza da su strane sile promenile rezultate brojanja glasova u SAD ili izbora u celini.
Režim vanredne situacije za slučaj mešanja u izbore u SAD uveo je predsednik Donald Tramp u septembru 2018. godine. Dokument obavezuje američke specijalne službe da u roku od 45 dana nakon održavanja izbora izvrše procenu da li je bilo mešanja spolja u američke izbore. Lica, kojima su prvo bile uvedene sankcije ovim povodom bili su zamenik šefa administracije ruskog predsednika Aleksej Gromov, biznismen Evgenije Prigožin i poslanik Vrhovne rade Andrej Derkače.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala