- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova optužila zapadne medije za planiranu provokaciju

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Zamenik šefa ruske diplomatije Oleg Siromolotov nikada se nije sastao sa savetnikom bivšeg šefa katalonske vlade Žozepom Luisom Alajem koji je, prema izveštajima stranih medija, navodno tražio od Moskve da podrži otcepljenje Katalonije od Španije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je objavljivanje novina nazvala lažnom vešću.
„Pitam Olega Vladimiroviča Siromolotova: ‘Kada je bio sastanak? U kom formatu?’ Ispostavilo se da nije bilo sastanka ni u Moskvi ni bilo gde drugde. Oleg Vladimirovič Siromolotov nikada se nije sastajao sa Žozepom Luisom Alajem ni u Moskvi ni u inostranstvu, nije sa njim održavao i ne održava kontakte“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu i dodala da je čitava objava novina „najgluplji falsifikat“.
Zaharova je napomenula da novine nisu uputile zahtev Ministarstvu spoljnih poslova kako bi potvrdile ili demantovale informacije o sastancima, što je još jedan dokaz „unapred planirane provokacije“. „‘Njujork tajms’ kao i svi drugi mediji koji su preneli ovu dezinformaciju, ne samo da bi trebalo, već su i dužni da napišu demanti“, dodala je portparolka.
Ranije je savetnik bivšeg šefa katalonske vlade Karlesa Pudždemona, Žozep Luis Alaj, izjavio da je leteo u Moskvu u proleće 2019. godine, ali je rekao da su ova putovanja bila deo redovnih kontakata sa stranim novinarima i zvaničnicima. List „Njujork tajms“ je, pozivajući se na izveštaj evropske obaveštajne službe, pisao da se Alaj sastao sa ruskim zvaničnicima kako bi zatražio podršku Rusije za otcepljenje Katalonije od Španije. Novine tvrde da su se u Rusiji Alaj i „ruski biznismen Aleksandar Dmitrenko sastali sa nekoliko aktivnih agenata spoljnoobaveštajne službe, kao i sa Olegom Vladimirovičem Siromolotovom... koji je sada nadležan za borbu protiv terorizma i zamenik je ministra spoljnih poslova“.
Prema pisanju lista, Pudždemon je potvrdio da se putovanje desilo, dok je Alaj naglasio da je svaka sugestija da je tražio rusku podršku „fantastična priča koju je izmislio Madrid“. Kabinet Pudždemona kritikovao je tekstove u medijima koji su pisali da je on navodno pokušao da uspostavi kontakte sa ruskim zvaničnicima 2019. godine.
Regionalni parlament Katalonije nezakonito je proglasio nezavisnost od Španije nakon referenduma u ​​oktobru 2017. Posle toga je Pudždemon, kao i nekoliko bivših članova njegove vlade napustio Španiju. Za njima je raspisana nacionalna i evropska poternica. Pri tome je niz političara osuđen na zatvorsku kaznu u Španiji, ali su pomilovani u leto 2021. U maju 2019. Pudždemon je izabran u Evropski parlament.
Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je ranije da Kremlj kategorički odbacuje umešanost Moskve u događaje u Kataloniji. Kako je istakao Peskov, to su „insinuacije i laži“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala