Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vlasi: Bolje da ustoličenje Porfirija ne bude u Pećkoj patrijaršiji

© Sputnik / Petar VujanićManastir Pećka patrijaršija
Manastir Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Advokat Azem Vlasi poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj patrijaršiji, kako se to po tradiciji simbolično čini, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.
Vlasi ocenjuje da je „Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori“, gde je, kako kaže, od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj, prenosi Kosovo onlajn
„S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati”, zaključuje Vlasi.
Poslednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podele koje postoje u ovoj zemlji, a koje nisu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susedstvu.
„„Crnogorska javnost je ogorčena na činjenicu da Srpska pravoslavna crkva tamo više igra političku ulogu, ona negira državnost Crne Gore, njihov nacionalni identitet i naravno da to podstiče nezadovoljstvo kod Crnogoraca. Mislim da je mnogo bolje da se crkva vrati svojoj funkciji, kao verska zajednica, a ne kao politička institucija. To je izazvalo veliki raskol između državnog rukovodstva Srbije i crnogorskog etničkog korpusa, bez obzira što premijer i jedan potpredsednik vlade sa albanskim imenom pokušavaju da igraju ulogu koja im je nametnuta, jer ta vlada je proizvod parlamentarne većine od jednog glasa u Crnoj Gori, aminovana je od strane pokojnog mitropolita Amfilohija, a to iritira većinsku Crnu Goru”, navodi Vlasi.
On ne osporava značaj Srpske pravoslavne crkve, ali istovremeno podseća na opseg njenog delovanja.
„Uloga crkve bi trebala biti pomiriteljska, a ne da svađa ljude. Ne znam koja je to verska ceremonija gde popovi pevaju pesme ‘Da se vojska na Kosovo vrati‘, to nas podseća na nešto što smo videli pre 30-ak godina, što je naslutilo mnoga zla koja su se posle i desila. To je izazvalo, sasvim opravdano nezadovoljstvo i na Kosovu kod Albanaca, Srpska pravoslavna crkva se na taj način pokazuje više kao instrument vlasti Srbije, nego kao verska zajednica, koja treba da deluje smirujuće, da ne podstiče i ne podgreva podele, već naprotiv”, ističe Vlasi.
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Patrijarh Porfirije: Srećan sam ali i užasnut - pretila je i snajperska puška
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala