- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska poslanica: Iza nemira u Crnoj Gori stoje proameričke strukture

© Sputnik / Dejan SimićPolicija na srušenim barikadama kod Cetinja
Policija na srušenim barikadama kod Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Proameričke strukture pokušavaju da „unište sve što je ujedinjavalo Srbe i Crnogorce“ i potisnu Srpsku pravoslavnu crkvu iz Crne Gore, zamenjujući je „raskolničkom grupom“, izjavila je za članica Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina komentarišući nemire u Crnoj Gori.
Prema njenim rečima, događaji u Crnoj Gori su kopija anticrkvenih pogroma u Ukrajini, koje su organizovale nacionalističke snage.
„Crna Gora je mala zemlja u kojoj nema uslova za ovakve manifestacije međuverske mržnje. Sve ove akcije su inscenirane i iza njih stoje globalne snage“, rekla je Panjina za Sputnjik.
Poslanica je podsetila na reči ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je objavio da SAD pokušavaju da „unište jedinstvo pravoslavlja u svetu“.
„Vidimo kako se ova ispravna ocena još jednom potvrđuje na primeru Crne Gore, gde proameričke strukture namerno pokušavaju da unište sve što je u prošlosti ujedinjavalo Srbe i Crnogorce. S tim ciljem pokušavaju da izbace Srpsku pravoslavnu crkvu iz Crne Gore i zamene je raskolničkom grupom“, konstatovala je Panjina.
Pokušaji uništavanja „hiljadugodišnje verske tradicije Srba i Crnogoraca predstavljaju manifestaciju politike kulturnog genocida koja nema opravdanje“, naglasila je poslanica.
Na Cetinju u Crnoj Gori je u subotu i nedelju došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita SPC i policije. Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savetnik predsednika za bezbednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić za nasilne proteste je okrivio Demokratsku partiju socijalista predsednika Mila Đukanovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala