- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska biomedicinska agencija: Novi lek protiv korone je potpuno bezbedan i efikasan

© Press-služba Goskorporacii Rosteh / Uđi u bazu fotografijaPravljenje lekova protiv korone u Rusiji
Pravljenje lekova protiv korone u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
U toku je druga faza kliničkog testiranja leka protiv virusa korona „Mir 19“, koja pokazuje da je lek efikasan i bezbedan, saopštila je šefica Odeljenja za translacionu medicinu i inovativne tehnologije Federalne biomedicinske agencije (FMBA) Rusije Darja Kručko Sputnjiku. Takođe je govorila i o prednostima nove vakcini protiv kovida 19.
U kojoj fazi razvoja se nalazi vakcina protiv virusa korona koju sada pravi FMBA? Kako je podnose dobrovoljci koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima?
– U toku je prva i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine. Mogu reći da je trenutno dobrovoljci dobro podnose, a nadajmo se da će tako biti i ubuduće. Planirano je da se ispitivanje završi do kraja godine.
U čemu je prednost te vakcine?
– Glavni efekat njenog delovanja je stvaranje ćelijskog imuniteta, stoga imamo razloga da se nadamo da će ovo biti vakcina koja će imati dugotrajan efekat.
Kako se odvija testiranje leka „Mir 19“? Kada se može očekivati?
– Trenutno se privodi kraju druga faza kliničkih ispitivanja nakon koje će biti podneta dokumenta za registraciju. Za testiranje već imamo dve trećine učesnika, a lek za sada pokazuje dobar efekat. Nadamo se da će tako biti i ubuduće.
Reč je o inovativnom, etiotropnom leku koji deluje na deo genoma virusa koji je odgovoran za replikaciju, te isključuje taj deo kako virus ne bi mogao da se razmnožava. Važno je to što su pažljivim odabirom naši naučnici sa Instituta za imunologiju FMBA odabrali delić genoma virusa koji nije podložan mutacijama. Danas se pojavljuju novi sojevi virusa, a taj deo genoma koji smo uzeli za osnovu se ne menja.
Koja su neželjena dejstva leka?
– Za sada ne vidimo ozbiljne neželjene reakcije. Prva faza kliničkih ispitivanja završena je u maju. Pokazalo se da se lek dobro podnosi i da je potpuno bezbedan. Sada je u toku druga faza kliničkih ispitivanja koja pokazuje da je lek efikasan kod ljudi koji su zaraženi virusom korona.
U kom obliku se lek proizvodi?
– Radi se o leku za inhalaciju koji se inhalira kroz masku. Podaci koje sada dobijamo pokazuju da je najefikasniji u prvim danima bolesti, kada se virus najintenzivnije umnožava.
Da li će „Mir 19“ biti pogodan za preventivno lečenje?
– Da bismo to znali potrebno je da se sprovede dodatno kliničko ispitivanje. Međutim, polazeći od mehanizma delovanja preparata i preliminarnih rezultata koje smo dobili, lek bi trebalo da bude efikasan i kao deo rane preventive nakon kontakta sa virusom.
U kojoj meri su tačni testovi za kovid 19 koje je napravila FMBA?
– Ti testovi su među najpreciznijima u svetu.
Da li je virus korona mogao da bude napravljen veštački ili se ipak radi o prirodnom virusu?
– Teško je reći. Naravno, u svetu postoje tehnologije za stvaranje takvog virusa, ali u ovom momentu ne postoje ubedljivi dokazi da je virus nastao veštački.
Kakve još lekove i vakcine prave stručnjaci FMBA u ovom momentu?
– U FMBA se prave različiti preparati. Ove godine je registrovana četvorokomponentna vakcina protiv gripa koja će već ove sezone biti predložena za vakcinaciju u okviru kalendara vakcinacije. Pored toga, pravimo posebne oblike lekova – na primer napunjene špriceve koji se mogu koristiti u ekstremnim uslovima – u svemiru ili na Arktiku na temperaturama do minus 40 stepeni.
Ako govorimo o lečenju u centrima FMBA, kojim uspesima se ponosite? Mnogi misle da je u inostranstvu lečenje kvalitetnije. Da li možemo to da opovrgnemo?
– Nećemo demantovati kvalitet lečenja u drugim zemljama, ali mogu da kažem da u našoj zemlji postoje klinike koje pružaju veoma kvalitetnu pomoć. Važno je da se formira visoko kvalitetni zatvoreni ciklus za pacijenta, uključujući ispravnu dijagnozu, lečenje i ono što je veoma važno – rehabilitaciju. Dobar primer toga je Savezni centar za mozak i neurotehnologiju FMBA Rusije, gde je formiran jedinstven sistem za pružanje pomoći. Tu se koriste najsavremenije dijagnostičke, terapeutske, reanimacione i hirurške metode, kao i tehnologije za neurorehabilitaciju, pa sve do upotrebe virtuelne realnosti za pacijente sa motoričkim poremećajima.
Davanje krvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Rusija: Počela proizvodnja novog leka protiv kovida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala