- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Patke mogu da imitiraju ljudski govor /audio/

CC BY 2.0 / Mike Prince / Australijska mošusna patka
Australijska mošusna patka - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Australijske mošusne patke mogu imitirati ljudski govor, navodi se u novoj studiji australijskog naučnika dr Pitera Fulagara i njegovog kolege sa holandskog univerziteta Leiden profesora Karela ten Katea.
Prema studiji objavljenoj u časopisu „Filosofikal transekšns of d Rojal sosajeti B“, zabeleženo je kako jedna patka imitira rečenicu „ti prokleta budalo“ – ili, kako drugo dešifrovanje sugeriše, „ti krvava hrano“. Ovo je prvi slučaj da je patka koja „govori“ dokumentovano imitirala ljudski govor.

„Vokalno učenje je retka i posebna osobina i to ovu patku čini posebnom. Kad sam prvi put čuo ove priče, pomislio sam: 'Oh, ovo mora da je zaista dobra šala', ali te priče zapravo dolaze od uglednih naučnika i čuvara ptica, a izvještaji su vrlo pouzdani“, rekao je Karel ten Kate za „Nju sajentist“.

Patke akumuliraju zvukove koje čuju oko sebe od najranije dobi. Trbosek (ime patke koja „govori“) snimljen je kako oponaša frazu koju je čuo od bivšeg čuvara.
Prema istraživačima, postoje još najmanje dve patke sa sličnim veštinama, iako još nema snimaka koji bi to dokazali. Ten Kate je sugerisao da se talenat za imitaciju zvukova možda nezavisno razvio u nekoliko grupa ptica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala